Kitle Fonlaması Sistemiyle Türkiye’de Girişimciler Finansmana Erişebilecek!

Kitle fonlaması sisteminin hayata geçirilmesi ile birlikte teknoloji odaklı yatırımlardan, tüm sektörlere kadar  yatırımcılar ile girişimciler elektronik ortamda buluşturularak, finansman ihtiyaçlarına çözüm üretilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olan torba yasaya göre, sermaye piyasası kurumlarına yeni olarak kitle fonlaması için aracılık edecek ve elektronik ortamda hizmet verecek olan kitle fonlama platformları da eklenecek. Kitle fonlaması sistemi sayesinde, tecrübeli yatırımcılar, tecrübesiz yatırımcılar bir araya gelecek. Önceliğin teknoloji yatırımlarına verileceği projede, tüm sektörler için erken aşamada finansmana ihtiyaç duyacak olan girişimcilere kaynak sağlanması amaçlanırken; fikrini gerçeğe dönüştürmek için yatırım ihtiyacı olan, finansmana erişemeyen girişimciler yatırımcılar ile bir araya gelecek.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kuruluşuna izin verilecek olan kitle fonlaması platformları aracılığı ile gerçekleşecek ve kanunun izhanme ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlülüğüne tabii tutulacak olan kurumlar tarafından kitle fonlaması faaliyeti gerçekleştirilecek. Bu platformların ana işlevi ise fon arz edenler ile fon talep eden kesimleri elektronik ortamda bir araya getirmek olacak.

Fikri olan genç girişimcilerin, sahip oldukları fikirleri yazılı ve görsel bilgiler eşliğinde platformda yayınlayacak iken, devam eden süreçte yatırım kararı alınması halinde de paranın hangi şekilde yatırılacağı belirtilecek. Tonlanması gereken miktarın toplanması ile birlikte şirkete para aktarılması sağlanırken, kurulacak olan sistemden; şirketlerin ortakları, pay devirleri, çalışanları, son sağlayıcısı gibi her kesimden yatırım yapılabilecek iken, proje sahipleri tarafından projenin ilerleme aşamasında belirtilen ilke ve esaslar dahilinde bir yatırım toplanması olduğu için, projenin amacına uygun bir şekilde devam ettirildiğinin kontrolü ve denetimi de SPK tarafından belirlenerek paylaşılacak.