Kredi Notunu Düşüren Etkenler Nelerdir?

İlk olarak kredi notunu düşüren etkenleri yani kredi notu için olumsuz faktörleri anlatacağım. Bireylerin bilmesi gereken en önemli konu kredi notunun çok hızlı artmayacağıdır. Kredi notu yavaş yavaş yükselir. Eğer kredi notunuzu bilmiyorsanız kredi notu hesaplama işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Kredi notu nasıl hesaplanır? Kredi notu, bankaların kendi internet sitelerindeki hesaplama araçları ile hesaplayabilir ya da ilgili bankaların müşteri hizmetlerini arayarak kredi notumu öğrenmek istiyorum diyip, öğrenebilirsiniz.

Kredi notunuzu öğrendikten sonra, kredi notunu düşüren etkenleri öğrenmeniz gerekiyor. Eğer önceki dönemlerde bankaya olan ödenmemiş borcunuzu ödemediyseniz kredi notunuz düşer. Eğer kredi kartınız varsa ve borçluysanız, borçlarınızı tamamen bitirmeniz gerekiyor.

Kredi puanının düşmesine etki eden faktörlerden bir diğeri ise borçlarınızda gecikme yapmak. Eğer kredi kartı borç ödemelerinde bankaya gecikme yaparsanız, banka kredi notunuzu düşürür. Eğer kendinize ait bir sigortanız yoksa ya da sigortalı bir işte çalışmıyorsanız, kredi notunuz yüksek olsa da bankalar size kredi vermez.

Eğer bir tanıdığınıza kefil olduysanız neden kredi notum düşüyor diye düşünmeyin bile. Kefil olduğunuz kişinin banka ile arasındaki durumu kötüyse sizin kredi notunuzda bundan etkilenir, hatta düşer. Eğer aylık geliriniz azsa ya da hesabınız varsa ve hesabınızda para yoksa kredi notunuz yine düşüyor. Anlattığımız kriterleri yerine getiriyorsanız kredi notunuz yükselir.

Kredi notu puanlandırma sistemi şu şekildedir. 0-1100 kredi notu olan bireylerin kredi notları düşük olarak geçmektedir. Eğer 1100’den az puanınız varsa düşük kredi notunuz var demektir. 900-1100 arası kredi notu olan bireylere bankalar kefil şartı koymaktadır. Eğer kefiliniz yoksa ve kredi notunuz düşükse kredi kullanamazsınız ya da kredi kartı limitiniz çok düşük olur.