Nisan Ayı Dış Ticaret Açığı Açıklandı

İthalattaki Değer Artışı İhracata Kıyasla Yüksek!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2018 yılı Nisan ayına dair dış ticaret verilerini açıkladı. Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayındaki dış ticaret açığı yüzde 32,83 oranında artış göstererek 6,65 milyar Dolar seviyesine yükseldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Nisan ayı dış ticaret açığı verileri, öncü olarak kabul ediliyor. Bakanlığın açıkladığı verilere göre 2018 yılının Nisan ayı döneminde dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 32,83 oranında artış yaşayarak 6,65 milyar Dolar olarak kayıtlara geçti.

Bakanlık tarafında nyapılan yazılı açıklamada, Nisan ayında gerçekleştirilen ihracat rakamlarının tüm Nisan ayları içerisindeki en yüksek ihracat rakamları olduğu vurgulandı. Bir önceki yılın aynı ayına oranla ihracatın yüzde 8,59 oranında yükseldiğini belirten Bakanlık, gerçekleşen ihracatın 13 milyar 879 milyon Dolar olduğunu belirtti.

Son 12 aylık döneme bakıldığında, Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracat, bir önceki 12 aylık dilime oranla yüzde 10,2 düzeyinde artarak 161 milyar 395 milyon Dolar seviyesine ulaştı.2018 yılının Ocak ve Nisan ayı arasındaki dönemde gerçekleştirilen ihracat ise, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8,9 oranında artış gösterdi. Dönem içerisinde gerçekleşen ihracat rakamları da 55 milyar 64 milyon Dolar olarak kayıtlara geçti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilerde ithalat rakamlarına da yer verildi. Nisan ayında gerçekleştirilen ithalat, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 15,42 oranında artış gösterdi ve 20 milyar 531 milyon Dolar seviyesine yükseldi. Dış ticaret hacmi de, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 12,56 oranında arttı ve 34 milyar 410 milyon Dolar seviyesine ulaştı.

İhracat rakamlarının, ithalat rakamlarını karşılama oranı ise yüzde 67,6 olarak kayıtlara geçti.