Powell Konuştu, Piyasalarda Taşlar Yerinden Oynadı!

ABD Kongresi’nde konuşma yapan FED’in yeni başkanı Powell’ın konuşması sonrasında küresel piyasalar hızlı bir düşüşe geçti.

Son 4 gündür yükseliş eğilimi korumakta olan ABD Borsaları, Powell’ın faiz oranlarının artmaya devam edeceği yönündeki sinyalleri sonrasında ilk defa düşüşe geçti. ABD’den gelen bu açıklamaların Avrupa piyasalarına olan etkisi de sert oldu. Avrupa piyasalarının ana endeksleri arasında yer alan FTSE günü yüzde 0,38’lik düşüşle, DAX yüzde 0,34’lük düşüşle, CAC ise yüzde 0,38’lük düşüşle kapattı.

ABD Kongresi’nde konuşma yapan Amerika Merkez Bankası Yeni Başkanı Jerome Powell, konuşmasında küresel piyasalarda hakim olan volatilitenin faiz artışları için bir engel teşkil etmeyeceğini ifade eden konuşması sonrasında güçlenme elde eden Dolar, 3,81 ürk Lirası seviyesini aştı.

Konuşmasında ABD’de enflasyon hedefi olan yüzde 2,0 seviyesinin hemen altında seyrin devam ettiğini belirten Powell, dalgalanmalara rağmen finansal koşulların olumlu bir görünüme sahip olduğunu, fon oranlarındaki artışın kademli olarak devam etmesi görüşünün devam ettiğini, para politikaları verilerinin eşliğinde ortaya çıkan görünüme göre faiz oranlarının geliştirileceğini belirti.

Powell tarafından gerçekleştirilen açıklamalar sonrasında Dolar Türk Lirası karşısında tırmanışa geçti. 3,8164 Türk Lirası seviyesine kadar yükselen Dolar, 1,22 Dolar seviyesine kadar Euro için parite etkisiyle de 4,67 Türk Lirası’nı görmesine sebep oldu. Devam eden zaman zarfında ise Dolar 3,80 Türk Lirası seviyesine, Euro ise 4,65 Türk Lirası seviyesine gerileyerek dengelendi.

Açıklamalar sonrasında 299,24 puan seviyesinde düşüş yaşayan Dow Jones Sanayi Endeksi 25 bin 410,03 seviyesinden, yüzde 1,27 düşüş yaşayan S&P 500 Endeksi 2 bin 744,28 puan seviyesinden, yüzde 1,23 düşüş yaşayan Nasdaq Bileşik Endeksi de günü bu seviyeden kapattı.