Rusya Türkiye’ye “Yaptırımları Kaldıralım” Çağrısı Yaptı

2015 yılında yaşanan uçak krizi sonrasında Rusya ve Türkiye karşılıklı olarak bir çok ekonomik yaptırımı yürürlüğe koymuş, bu da iki ülkenin ekonomisine de olumsuz etki yaratmıştı. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’ye seslenerek, ekonomik yaptırımların iki ülkenin ekonomisine de zarar verdiğini, karşılıklı olarak yaptırımları kaldırmanın ticari ilişkileri düzelten bir hamle olacağını belirtti.

Rusya’nın başkenti Moskova’da gazeteciler ile bir araya gelerek bir takım açıklamalar yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç’in gündeminde Türkiye – Rusya ilişkileri vardı. Dvorkoviç, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’ye seslenerek, ekonomik yaptırımların kaldırılmasının iki ülkenin ekonomisi içinde ivmelendirici olacağını belirtti. İki ülkenin ticaret hayatı için ivmelendirici bir gelişme olarak gösteren Dvorkoviç, karşılıklı olarak kısıtlamaları kaldırmanın kayıpları engelleyeceğini belirtti.

Dvorkoviç aynı zamanda geçtiğimiz hafta gündeme gelen Rusya’nın Türkiye’deki tahıl üretimi konusu ile ilgili de muhtemelen 16 Nisan Referandumu sonrasında görüşmelerin yapılacağını belirtti.

2015 yılı içerisinde yaşanan Uçak krizi sonrasında karşılıklı ekonomik yaptırımlar uygulanmaya başlanmış ve Rusya 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Türkiye’den domates, salatalık, turşu, üzüm, tavuk ve hindi eti, elma, armut ve çilek gibi ürünlerin alımını tamamen yasaklamıştı. Bu yasaklar halen yürürlükte olurken, Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği buğday ve mısır ürünü için yüzde 130 oranında vergi artışı, prinç için yüzde 45 vergi artışı, ayçiçek yağı için yüzde 36 vergi artışı, ayçiçeği küspesi için yüzde 13,5 vergi artışı ve bakliyat ürünleri için de yüzde 9,7 oranında vergi artışı uygulandığı belirtildi.

Gelişmeler için gözler 16 Nisan referandumu sonrasında yapılacak görüşmeye çevrildi.