Şahin: İşverenler BES Kesintisi Yapıyor, Denetlenmeli, Ceza Verilmeli!

Tüm İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜM-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı işverenlerin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için çalışanlarından kestikleri primleri sisteme aktarmadıklarını açıkladı.

Çalışanların SGK’ya zararı olur mu sorunun cevabının araştırılması yapılırken primlerinin yatırılmadığının fark edildiğini söyleyen Şahin, işverenlere ise söz konusu durum için soru sorulduğunda da zaten vazgeçileceği, söz konusu paranın da geri ödeneceği cevabının alındığını,  sonrasında ise aylık periyotlarda taksitlerin ödenmeye başlanıldığını,  söz konusu paraların kesintilerinin yapılıp, kullanılıp, bir kaç geçtikten sonra ay ay ödemelerinin yapılmasının işçinin hakkının yenmesi anlamına geldiğini söyledi.

2018’den itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi‘nden daha çok işçilerinin yarar sağlayacağını ifade eden Şahin, söz konusu sistemin 2019 yılında da tüm işçileri kapsayacağını söyledi.

Uygulamada Problemler Var!

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin parası olan, bundan faydalanmak isteyen herkes için yararlı olduğunu söyleyen Şahin, fakat uygulama konusunda bir takı problemlerin yaşandığını söyledi.

Taşeron işçilerden çok fazla şikayet geldiğini aktaran Şahin, bazı işverenlerin çalışanlarından BES primi kesintisi yaptıklarını ancak yatırmadıklarını, bunun araştırılması yapıldığı zaman da yatırılmadığının fark edildiğini, işverenlere bu konu açıldığı zaman da parayı geri ödeyeceklerini söylediklerini açıkladı.

İşverenlere kon açıldığı zaman aylık taksitler halinde ödemelerin başlandığını, ilk olarak parayı kestiklerini, sonrasında da kullanıp 6 ay sonra ay ay yatırmaya başladıklarını söyleyen Şahin, bunun sonucunda işçilerin haklarının yenildiğini, yetkililere ve işverenlere gerekli uyarıların yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini, bunların denetlenmesi gerektiğini, haksız kesinti olması halinde ceza uygulanması gerektiğini, cezaların ödemelerinin ise işçilere yatırılması gerektiğini söyledi.

Recent Posts

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir finansiāls instruments, kas sniedz iespēju fiziskām personām aizņemties naudu no bankām vai…

2 months ago

Půjčky bez registru

  Půjčky bez registru" v České republice označují typ úvěru, při jehož poskytování nedochází k…

2 months ago

Persoonlijke lening

In de wereld van financiën biedt een persoonlijke lening ("persoonlijke lening") een uitweg voor individuen…

2 months ago

Christmas Loans in Canada

A Comprehensive Guide to Christmas Loans in Canada: Quick, Accessible, and Inclusive. As the festive…

6 months ago

Christmas Loans in New Zealand

Embracing the Festive Season: A Guide to Christmas Loans in New Zealand. The holiday season…

6 months ago

Christmas Loans in Australia

Navigating Christmas Loans in Australia: Solutions for Every Financial Need. As the festive season approaches…

6 months ago

This website uses cookies.