Son 15 Senede Kadınlara 800 Milyon TL Mikrokredi Verildi

Son 15 senelik dönemde dar gelirli kadınların küçük sermayelerle kendi işlerini kurmaları için verilen desteklerin yaklaşık olarak 800 milyon Türk Lirasına tekabül ettiği, desteklerden yararlanan kadınlarının sayısının ise 180 binden fazla olduğu açıklandı.

Dünyada sürdürebilirlik kalkınmanın sağlanması kapsamında yoksulluğun giderilmesi gerektiğine yönelik görüş birliği yer alırken, aynı zamanda istihdam piyasasının dengeye kavuşması, kadınların iş gücüne katılımın öneminin her geçen gün artış gösterdiği bildirildi. Bu kapsamda da Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesinde yürütülen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında finansal sorunların minimum seviyeye düşürülmesi, ülkemizdeki yoksulların küçük bir sermayeye ulaşmasının sağlanması hedefleniyor. Belirlenen hedefler neticesinde ise mikrokredi desteği veriliyor.

“Destekler Sene Sonu 200 Milyon TL’ye Yaklaşabilir”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, ülkemizdeki yoksulluğun minimum seviyeye düşürülmesinde uygulanan ana stratejinin, hibe olarak yapılan yardımların olduğunu, bunların kesinlikle istisnai olması gerektiğini, hibe desteklerinin çalışmayacak durumda olan engelli, hasta ve yaşlı kişilere yapılması gerektiğini, çalışabilecek durumda olan yoksullara hibe destekleri yerine kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları için teşviklerin verilmesi gerektiğini, geçe sene yaklaşık olarak 150 milyon Türk Lirası değerine yakın mikrokredi sağlandığını, söz konusu rakamın bu yılın sonunda 200 milyon Türk Lirası seviyesine yaklaşmasını beklediklerini söyledi.

Yeterli seviyede finansman olmaması halinde yaklaşık 3 milyondan fazla olan yoksul kadının mikrogirişimci yapılmasının hedeflendiğini söyleyen Akgül, program kapsamında bu sene toplamda 33 bin kadının mikrogirişimci kredisi aldığını söyledi.