Toplam Kredi Stoku 2,5 Trilyondan Fazla

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından 2018 Haziran dönemine ilişkin bülten yayımlandı. Buna göre üye kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 23 oranında yükselerek 2 trilyon 506 milyar TL seviyesine ulaştı. Nakdi kredilerin bankalar tarafından kullandırılan kısmı 2 trilyon 382 milyar TL, finansal kiralama şirketleri tarafından kullandırılan kısmı 55 milyar TL, finansman şirketleri tarafından kullandırılan kısmı 36 milyar TL, faktöring şirketler tarafından kullandırılan kısmı ise 33 milyar TL’ye tekabül etti.

Haziran dönemi itibariyle tasfiye olunacak alacaklar 80,2 milyar TL seviyesine ulaşırken, bu rakamın bankalara ait olan kısmı 74 milyar TL, finansal kiralama şirketlerine ait olan kısmı 3,2 milyar TL, faktöring şirketlere ait olan kısmı 1,8 milyar TL, finansman şirketlerine ait olan kısmı ise 1,3 milyar TL’ye tekabül etti.

Aynı dönemde tüzel ve gerçek kişi ticari müşterilere kullandırılan ticari krediler incelendiği zaman geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslandığı zaman yüzde 26 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da 1 trilyon 943 milyar TL oldu. İmalat sanayi yüzde 26 ile ticari krediler içinde en yüksek payın sahibi olan sektör olarak gözlemlendi. İmalat sanayi sektörünün devamında ise yüzde 18 ile perakende sektörü, yüzde 12 ile inşaat sektörü bulundu. Enerji sektörü ise 1 senelik dönemde yüzde 33 ile en hızlı büyüme performansı gösteren sektör oldu. Ticari krediler içinde en yüksek payın sahibi olan imalat sanayi sektörüne sağlanan krediler ise son 1 senelik dönemde yüzde 26 oranında yükseldi. Aynı dönemde tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör ise yüzde 4,4’lük oranla toptan ve perakende ticaret sektörü oldu.