Trakya Birlik Ayçiçeği Ön Alım Fiyatını Açıkladı

Trakya Birlik’ten yapılan açıklamalara göre, yağlık için kullanılan ayçiçeğin ülkemizdeki bitkisel yağ tüketiminde yüzde 75 ile yüzde 80 civarlarında olduğunu, yüzde 40 civarındaki yüksek yağ oranı ile de ülkemizin en önemli yağlık tohumu olduğu ifade edildi.

Ülkemizde üretimi yapılan yağlık ayçiçeğinin yüzde 25 ile yüzde 30’unun Trakya Birlik tarafından alındığı yazan açıklamada, 2017-2018 döneminde ülkemizin ayçiçeği rekoltesinin 1 milyon 400 bin tondan fazla olduğu, bunun ise son dönemlerdeki en yüksek üretim seviyesine tekabül ettiği, Trakya Birliği’ne bağlı kooperatif ortakları ile birlikte 2017-2018 döneminde ayçiçeği alım kampanyası kapsamında 429 bin ton değerinde rekolte taahhütününde bulunulduğunu, ağustos ayının başında birliğin ayçiçeği hasadına başladığını, tüm kooperatiflerin hasata başlanan günden bugüne kadar yoğun bir şekilde çalıştıkları, birliğe bağlı olan 48 kooperatif bulunduğunu, bunlara ait 102 alım merkezi ile 2 fabrikanın olduğunu, bugüne kadar da toplamda 63 bin 68 ton ayçiçek üretiminin gerçekleştirildiği belirtildi.

Yüksek Rekolte Beklentisi Var

Sezon başlangıcında hem ülkemizde hem de ilk sırada Ukrayna ve Rusya yer almak üzere Bulgaristan ve Romanya gibi önemli olan üretim merkezlerinde yüksek seviyelerde rekolte beklenildiği ifade edildi.

Ham Yağ oranına göre yapılan alım fiyatlarına bakıldığı zaman yüzde 41 ve bu değerin üzerinde çıkan ürünler yüksek yağ oranlı ürün olarak değerlendirilmekte. Bunların her birinin yüzde puan artışları için yüzde 40 standart yağ oranlı ürün fiyatı kapsamında yüzde 1,5 oranında prim uygulaması yapılacak. Yüzde 44 yağ oranı olan ayçiçeklerinde 1 tonda 1.823,20 TL alınacak. Yüzde 50 yağ oranı olanlarda ise 1 tonda 1.978 TL alınacak.