TÜİK Açıkladı! Tüketim Harcamaları Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçen senenin hane halkı tüketim harcaması rapor verileri yayımladı. Buna göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim olarak yaptığı tüm harcamaların için konut ile kira giderleri en yüksek payın sahibi oldu. Bu pay ise yüzde 24,7 olarak açıklandı. Bunun devamında yer alan harcama ise gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 19,7 ile bulundu.

Tüketim Harcaması Yükseldi

Hane halklarının toplam harcamalarının yüzde 2,2’lik kısmı sağlık olurken, yüzde 2,3’lük kısmı ise eğitim hizmetlerine oldu. Hane halkı büyüklüğü ile kompozisyonu incelendiği zaman hesaplanan eşdeğer birey başına aylık olarak yapılan tüketim harcaması bir önceki sene bin 642 Türk Lirası olurken, geçen sene ise bin 854 Türk Lirası oldu.

Ulaştırma Harcamaları 0,5 Puan Arttı

Ulaştırma harcamaları incelendiği zaman geçen sene bir önceki sene kıyasla 0,5 puan değerinde artış söz konusu oldu. Bu artışla birlikte de yüzde 18,2 seviyesinden yüzde 18,7 seviyesine ulaştı. Gıda ile alkolsüz içecek harcamalarının payı incelendiğinde yüzde 19,5 seviyesinden yüzde 19,7 seviyesine, çeşitli mal ile hizmet harcamalarının payı ise yüzde 4,2 seviyesinden yüzde 4,4 seviyesine, sağlıkta yüzde 2 seviyesinde yüzde 2,2 seviyesine çıktı.

Konut ile kira harcamalarının toplam yapılan harcamalara oranı bir önceki sene kıyasla 0,5 puan düşüşe geçti. Bu düşüşle de yüzde 25,2 seviyesinden yüzde 24,7 seviyesine azaldı. Bunların yanı sıra haberleşme harcamaları, lokanta ve otel harcamaları, giyim ve ayakkabı harcamaları ile eğlence ve kültür harcamaları da geriledi. Değişmeyen gruplar arasında ise eğitim hizmetleri ile mobilya ve ev eşyaları yer aldı.