Türkiye’deki Yıllık Kişi Başı Balık Tüketimi 7,6 Kilogram

Türkiye’de kişi başı tüketilen balık miktarının incelenmesi kapsamında Balık Tüketim Haritası araştırması gerçekleşti. Yapılan araştırma neticesinde ise ülkemizde kişi balık tüketimi toplamda 7,6 kilograma çıkarken, en çok balık tüketimi ise Karadeniz Bölgesi’nde oldu. Karadeniz’de yıllık balık tüketimi 26 kilogram olarak açıklandı.

Güneydoğu ve Doğu Bölgeleri’ndeki kişi başı balık tüketimi incelendiğinde ise senelik bazda 1 kilograma kadar düşüş gösterdiği sonucuna varıldı. İzmir, İstanbul, Ankara ve benzeri gibi büyük şehirlerde ise senelik bazda balık tüketimi kişi başı 16 kilogram olarak açıklandı. Türkiye’de en çok tüketilen balık türü ise hamsi olarak açıklandı. Hamsinin çok tüketilmesinin nedeni olarak ise bol sayıda avlanmayla fiyatlarının çok ucuz olması olarak açıklandı. Hamsinin devamında en çok tüketilen balık türleri arasında sırasıyla sardalya ve istavrit yer aldı. Avlanma dönemlerindeki çokluğuna göre en çok tüketilen bir diğer balık türü ise palamut olarak açıklandı.

İşlenmiş veya dondurulmuş balık türlerinde bu sene en çok tüketilenler arasında Karadeniz alası, palamut, sardalya ve hamsi yer aldı. Toplamda tüketilen balığın yüzde 40’lık kısmı Karadeniz alası olurken, gelecek senelerde de çok tüketilmesi bekleniyor.

İstanbul’da ise lüfer, palamut ve mezgit gibi bölgesel balık türleri çok tercih ediliyor. Yöreye özgü balık türleri arasında yer alan kupes ile tirsi ise İzmir’de en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. İşlenmiş balık en çok İstanbul’da tüketilirken, devamında ise Muğla ve Antalya yer alıyor. Ancak Doğu ile Güneydoğu bölgelerindeki iller işlenmiş balık çok tercih etmiyor.