Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı Yüzde 108 Yükseldi!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TÜİK’in ortaklığında oluşturulan 2018 Ocak Dış Ticaret İstatistikleri, ekonomistler tarafından değerlendirildi.

Türkiye tarafından yapılan ihracat, 2018 yılının Ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,7 oranında artış göstererek 12 milyar 457 milyon Dolar seviyesine yükseldi. Aynı dönem içerisinde ithalat basamağında gerçekleşen yükselme ise yüzde 38 olurken, yapılan ithalat tam 21 milyar 524 milyon Dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin dış ticaret açığı da tam yüzde 108,8 oranında artıp, 9 milyar 67 milyon Dolar olarak gerçekleşti.

Konu hakkında görüşlerini ileten AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, ithalatın alt gruplardan gelmekte olan sinyaller, üretim, iş talep için olumlu bir tablo çizdiğini ifade ederken, sermaye malı ithalatın, daha önceki yarım yıllık dönemde olduğu gibi yıllık bazda yüzde 26,5 oranında artış elde ettiğini, bu durumun artış hızında yaşanan yükselmeyi gösterdiğini, tüketim malı ithalatının ise yüzde 34,7 oranında daha fazla ithal edildiğini, ara malı ithalatının da altın, enerji alanında yükselen ithalat talebi sebebiyle yüzde 40,6 seviyesinde arttığını kaydetti.

Euro bazında yaşanan yükselişin bir önceki aya oranla ara malı ithalatında hafif yükselme olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Bürümcekçi, yıllık bazdaki artışın ise hızlandığını ifade etti. Enerji ithalatının da altın dışı ihracatın artışın devam edeceği yönündeki tahminlerini ileten Bürümcekçi, mevcut dış ticaret dengesinin altın ve enerji grubunu olumsuz bir şekilde etkilediğini, enerji ve altın dışında kalan açığın da yükselme eğiliminde olduğunu ifade etti.

Dış ticaret verileri sonrasında Ocak ayındaki mevcut cari dengenin 6,6 milyar Dolar seviyesinde bir açığı ortaya çıkartabileceğini yönündeki tahminlerini ifade eden Bürümcekçi, bir önceki yılın aynı dönemindeki cari dengenin 2,6 milyar Dolar olduğunu, son 12 aylık cari açığın 51,1 milyar Dolar olacağını, yeni Orta Vadeli Program kapsamındaki yüzde 5,5 büyüme beklentisinin de 40 milyar Dolar’a tekabül eden bir büyüme beklentisi ile ön görüldüğünü hatırlattı.