Türkiye’ye Yabancı Doğrudan Yatırım Girişi Yüzde 15 Düştü!

Türkiye’ye Ocak – Şubat döneminde gerçekleşen uluslararası net yatırım girişi, yüzde 15 düzeyinde azalarak 1 milyar 113 milyon Dolarlık bir azalma yaşandı.

Ekonomi Bakanlığı tarafından Şubat ayına dair olan Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni yayınlandı. Yayınlanan verilere göre Şubat ayında 511 milyon Dolar tutarında uluslararası net doğrudan yatırım girişi gerçekleşirken, Ocak – Şubat dönemindeki net doğrudan yatırım girişi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 oranında düşerek 1 milyar 113 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşti.

Şubat ayında gerçekleşen sermaye girişi, 280 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Nakit sermaye girişi 200 milyon Dolar’a tekabül eden kısmı Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden gerçekleşirken 65 milyon Dolar’a tekabül eden kısmı da Asya ülkelerinden gerçekleşti. Şubat ayında toplamda 651 adet uluslararası sermayeli yeni şirket ve şube kurulurken, 9 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

2018 yılının Şubat dönemi sonu itibariyle Türkiye genelindeki bin 280 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu gerçeklemiş olurken, 15 adet de yerli sermayeye sahip olan şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşmiş oldu. Toplamda bin 295 adet uluslararası sermayeli şirketin öncesinde toptan ve perakende ticaret sektörü yer alırken, devamında ise gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörü, ulaştırma sektörü, haberleşme sektörü, imalat sektörü ve depolama sektörü yer aldı.

Aynı dönem içerisinde kayıtlı olan sermayesi 500 bin Dolar’dan yüksek olan 20 adet uluslararası sermayeli şirkete de şube kuruluşu yöntemiyle yabancı ortak iştiraki gerçekleşmiş oldu. Bu şirketlerden 7 tanesi toptan ve perakende ticaret sektöründe olduğu belirtildi.