Türkiye’ye Yabancı Kaynak Resmen Akıyor!

Hain darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Türkiye ekonomisinin git gide küçüleceği yönündeki yorumlar, ekonominin her geçen gün ivme elde etmesi ile birlikte adeta çürüdü.

OHAL’in ilan edildiği tarihten bu yana geçen süreçte Türkiye ekonomisine tam 25,9 milyar dolar seviyesinde yabancı sermaye kazandırıldı. Aynı süreç zarfında yüzde 62 oranında gelişme kaydeden Borsa’ya, 561 milyar Türk Lirası seviyesinde yükselen krediler ve yüzde 51,7 seviyesinde yükselen şirket kârları eşlik etti.

2,9 Trilyon TL’lik Ekonomi!

Darbe girişiminin gerçekleştiği dönem ile günümüz kıyaslandığında; 2,1 trilyon Türk Lirası seviyesinde olan Türkiye ekonomisi, 2,9 trilyon Türk Lirası seviyesini aşarak önemli bir başarıya imza attı. Türkiye, elde ettiği bu başarı sayesinde en hızlı büyüyen ekonomi olarak adını yazdırırken, istihdam edilen kişi sayısı da 28 milyon 515 bin kişiye kadar yükseldi.

Hem ihracatta, hem de turizmde önemli gelişmeler elde etmeyi başaran Türkiye 2017 yılında ihracatını yüzde 10,22 oranında yükseltmeyi başardı. Türkiye’ye gelen turist sayısı da 2017 yılı içerisinde bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında artış gösterip; önce normalleşme sürecini tamamladı, sonrada Dünya genelinde en çok turist alan 10 ülkeden bir tanesi olmayı başardı.

Borsa’da Kâr Yüzde 51 Yükseldi!

2016 yılının ilk üç çeyrek döneminde 10,6 milyar Türk Lirası seviyesinde net kâr elde eden Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler, bu kârlarını 2017 yılının aynı döneminde yüzde 51,7 oranında yükseltmeyi başararak 16,7 milyar Türk Lirası seviyesine yükseltti.

Ohal’den bu yana geçen dönemde; hisse senedi piyasalarına 2,1 milyar Dolar, tahvil – bono piyasalarına ise 7,3 milyar Dolar olmak üzere toplamda 9,4 milyar dolar seviyesinde yeni portföy yatırımı da Türkiye’ye giriş yapmayı başardı.