Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi En Fazla Enerji Sektöründe

Türkiye’de bu yılın ocak ile mayıs dönemleri arasında enerji sektöründe gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırımlar geçen senenin aynı dönemine kıyasla 3 kat yükseldi ve 649 milyon dolar seviyesine çıktı. Türkiye’ye doğrudan yatırım girişi söz konusu dönemde toplamda 2,1 milyar dolara tekabül etti.

Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi En Fazla Enerji Sektöründe

Aynı dönemde uluslararası doğrudan yatırım girişinin en çok yapıldığı sektöre enerji sektörü oldu. Geçen senenin ocak ile mayıs dönemleri arasında enerji sektöründeki doğrudan yatırımlar 202 milyon dolar seviyesinde bulunurken, bu sene 3 kat artış göstererek 649 milyon dolar seviyesine çıktı. Uluslararası yatırım girişinin en fazla olduğu diğer sektörler ise 416 milyon dolar ile imalat sanayi ve 347 milyon dolar ile de ulaştırma, haberleşme ve depolama sektörü oldu.

En Çok Yatırım Avrupa Birliği Ülkelerinden Yapıldı

Uluslararası doğrudan yatırım verilerinin ülkelere göre dağılımları incelendiği zaman nakit sermaye girişinin yüzde 64,3’lük kısmının aynı dönemde Avrupa Birliği ülkeleri kaynaklı olduğu gözlemlendi.

Sermaye girişinin Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan kısmı yaklaşık olarak 1,4 milyar dolara tekabül etti. Asya ülkelerinden yapılan kısmı 409 milyon dolara, Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılanı 175 milyon dolara, diğer Avrupa ülkelerinden ise 172 milyon dolara tekabül etti.

Avrupa Birliği ülkelerinden kaynaklanan nakit sermaye girişleri incelendiği zaman 1,4 milyar dolarlık kısmın girişin 318 milyon dolarlık payı Avusturya’dan olduğu gözlemlendi. Bu yılın ocak ile temmuz dönemleri arasında Avusturya’dan kaynaklanan nakit sermaye girişi geçen senenin aynı dönemine göre yaklaşık olarak 3 kat artış gösterdi.