Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi Yüzde 2,8 Düştü

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yılın ekim dönemine ilişkin Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni açıklandı. Açıklanan bültene göre, bu yılın ekim döneminde uluslararası net doğrudan yatırım girişi 1 milyar 47 milyon dolara tekabül etti. Söz konusu veri ocak ile ekim dönemleri arasında geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 2,8 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle de 9 milyar 163 milyon dolara tekabül etti.

2018 ekim döneminde sermaye girişi ise 529 milyon dolara tekabül etti. Söz konusu rakamın Avrupa Birliği ülkelerinden olan kısmı ise 422 milyon dolara tekabül etti.

Ekimde kurulan uluslararası şirket ve şube sayısı toplamda 323 olarak kayda geçti. 3 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu. Ekim sonunda kurulan sermayeli şirket ve şube sayısı 5 bin 934’e tekabül etti. Uluslararası sermaye iştiraki gelen yerli sermaye şirketi sayısı ise 90 olarak açıklandı.

Söz konusu dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin dolar seviyesi üzerinde olan uluslararası sermayeli şirket sayısı 82 olarak kayda geçti. Söz konusu şirketlerin toptan ve perakende ticaret sektöründe hizmet gösterenlerinin sayısı 34 olarak açıklandı. Bu dönemde kurulan 6 bin 24 uluslararası sermayeli şirketlerin Yakın Doğu ve Orta Doğu ülkelerine ait olan kısmı 4 bin 284, Avrupa Birliği ülkelerine ait olan kısmı 565, Kuzey Afrika ülkelerine ait olan kısmı 377 olarak açıklandı.

Uluslararası sermayeli şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımları incelendiği zaman Yakın ve Orta Doğu ülkeleri ortaklı girişim sayısı 25 bin 838 olarak ilk sırada bulundu.