Yatırım Fonu Nedir?

Bu yazımızda yatırım fonu nedir, yatırım fonları nasıl kazanılır, yatırım fonu seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, getiri yükse olan fonlar nelerdir, az riskli fonlar nelerdir, fonlar hakkın bilmeniz gerekenler ve benzeri gibi soruları cevaplayacağız.

Sadece yetkisi olan kuruluşlar tarafından sektöre sürülebilen ve para biriktiren kişilerden toplanan paraların kıymetlendirilmesi prosedürü ile para getirisi sunan varlıklar yatırım fonu olarak bilinmektedir. Türkiye’de yatırım fonları nasıl oluşur? Yatırım fonlarının oluşması için belli bir kanunsal düzenleme gerekiyor. Bu kapsamda yatırım fonu kurabilmek için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’ndan izin almak gerekmektedir. Yatırım fonunu kimler çıkartabilir? Yatırım fonlarını sigorta şirketleri, bankalar, pek çok türde aracı olan kurumlar ve emekli sandıklarıdır.

Yatırım Fonu Çeşitleri

Yatırım fonlarının bir çok çeşidi vardır.  Doğru yatırım yapabilmek için yatırım hakkında her şeyi bilmek gerekmektedir. Özellikle fonlarda başarı elde edilen gelirleri çok iyi bilmek gerekiyor. Alınan fon kıymetlenir, kıymetlendiği zaman yaptığınız yatırım daha da katlanır, yaptığınız yatırım değer kaybettiği zaman fon almak için yatırım yaptığınız maddiyat çürüyecektir.

Fon, sahip olduğu taşınır mallardan kar payı elde etmektedir. Elde edilen tüm gelirler ise fon portföyüne aksedilir.

Fonda bulunan taşınır malın kıymetinde değer artışı meydana gelirse satış gerçekleşir. Yapılan satıştan elde edilen kar ise portföy hesabına geçer.

Fonun elinde olan taşınır malın değerinde artış meydana geldiği halde satış yapılmazsa alınan katılma belgesinin değerinde artış meydana gelmektedir.