2023 için Kadın İstihdamı Atağı!

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan kadın istihdamı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Mahmut Arslan, 2023 yılına kadar kadın istihdamı oranındaki hedeflerinin yüzde 45’e çıkartmak olduklarını söyledi.  2002 yılında kadın istihdamı oranı yüzde 23’tü. 2017 yılında ise yüzde 10 oranında artış meydana geldi. Bu artışa rağmen halen daha çağdaş demokrasilerin çok fazla gerisinde olduğumuzu söyleyen Mahmut Arslan, 2023 yılındaki hedeflerinin kadın istihdamını yüzde 45’e çıkartmak olduğunu söyledi.

Basına sözlü açıklamalarda bulunan Mahmut Arslan, Türkiye’nin kadın istihdamı konusunda İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında son sırada bulunduğunu söyledi.

Kadın İstihdamı Oranı Yüzde 23’ten Yüzde 33’e Çıktı

Mahmut Arslan, son 15 senelik dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadın istihdamı kapsamında çok katkı sağladığını, belli bir ivme kazandırdığını söyledi. Yüzde 23’lerde olan kadın istihdamı oranının yüzde 33 seviyesini yakaladığını söyleyen Mahmut Arslan, bu oranların ülkemiz için halen daha yetersiz kaldığını söyledi. Mahmut Arslan , ülkemizdeki dinamizmin, enerjisinin, mevcut durumdaki potansiyelinin kadın istihdamı ile örtüşmediğini belirtti.

Ülkemizdeki geleneksel aile yapıları, eğitim, kültür gibi sebeplerden ötürü kadın istihdamı önüne duvar örüldüğünü dikkat çeken Mahmut Arslan, bu duvarları yıkmak için önemli ölçütte kanun düzenlemeleri, bir takım çalışmaların yapıldığını söyledi.

Hak-İş Konfederasyonu‘nun bu kapsamdaki çalışmalara destek verdiğini söyleyen Mahmut Arslan, Türkiye’deki çalışan kadın sayısında artışların oluşması için Büyükanne Projesini başlattıklarını hatırlattı.

Büyükannelere maaş çalışmalarının ülkemizdeki bazı bölgeleri için destek projesi kapsamında olduğunu söyleyen Mahmut Arslan, ülkemizdeki kadınların çocuk sahibi olduklarında işlerini bırakmak zorunda kaldıklarını, buna engel olmak istediklerini, projenin istihdamın artması için gerçekleştirilmiş bir çalışma olduğunu belirtti. Arslan, söz konusu projenin sürdürülebilir olmasını hedeflediklerini, bunun için de önemli ölçütte kaynaklara ihtiyaç olduğunu belirtti. Büyükannelere verilen 425 Türk Lirası tutarındaki torun maaşlarının yarısını kendilerinin karşıladığını söyleyen Mahmut Arslan, proje kapsamında sendikaların, Türk-İş’in, Hak-İş’in bulunduğunu söyledi. Büyükannelere torun maaşı projesinin yıllık bir döneminin olduğunu söyleyen Arslan, 2017 sonunda yasada düzenlemeler yapılacağını, devam edip etmeyeceğinin belli olacağını açıkladı. Arslan, ilk etkileşimlerin olumlu yönde olduğunu,  esas verilmesi gereken cevabın kadın istihdamında artış olup olmadığı, bunu sağlanıp sağlanmadığı olduğunu belirtti. Söz konusu projenin özgün bir çalışma olduğunu belirten Arslan, bugüne kadar çok talep geldiğini, sonuçlarının neler getireceğine bakmak gerektiğini söyledi.

Özel sektörlerdeki kadın istihdamı ile değerlendirmelerde bulunan Mahmut Arslan, özel sektörün bu konuya sıcak bakmadığını, çok acımasız olduğunu, kadına yönelik olumsuz bakış açılarının olduğunu söyledi. Hatta özel bankalarında kadın işe alımlarında bazı sözleşmelerin yapıldığını belirten Arslan, bekar olan kadınlar için 3 sene evlenmeme şartı, evliyse 3 sene çocuk yapmama şartı koyduklarına dikkat çekti. Mahmut Arslan, bunun kanunsal bir suç olduğunu, ayrımcılık yapıldığını, bu şartlar altında kadın istihdamında artışların çok zor olacağını söyledi.