Bakan Bülent Tüfenkci: Enflasyon Yıl Sonunda Tek Haneye Düşecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, enflasyonun 2017 yılı sonunda tek haneli rakama düşeceğini, işsizlik rakamlarının ise Mayıs ayı sonunda azalmaya başlayacağının haberini verdi.

Enflasyon ve işsizlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ekonominin büyüyeceğini düşündüğünü belirtti. Kredi derecelendirme kuruşları ile Dünya Bankası’nın Türkiye ekonomisi hakkında görüşlerinin yüzde 3 oranında büyüme olduğunun bilgisi aktaran Bülent Tüfenkci, piyasanın içinde bulunan biri olarak kendisinin bu büyüme oranın yüzde 4, hatta yüzde 4’ün de üzerine çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından duyurulan yazılı açıklama ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) düzenlemiş olduğu ekonominin iyileştirmesi kapsamında toplantıya katılan Bakan Bülent Tüfenkci, bankalar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarında bankaların uyguladıkları faiz oranlarını eleştiri yapan Bülent Tüfenkci, faiz oranlarının ülkemizde halen daha çok yüksek seviyelerde bulunduğunu belirtti. Yüksek faiz oranlarının ülkemiz için en büyük problemlerden biri olduğunu ifade eden Bülent Tüfenkci, faiz oranlarına çözüm için kendilerinin adım atmaları gerektiğini belirtti. Yatırım yapma kapsamında yüksek faiz oranları açısından Türkiye’nin dezavantjlı bir konumda olduğunu ifade eden Bülent Tüfenkci, ilerleyen dönemlerde ülkemizde faiz oranların biraz daha düşüşe geçeceğini açıkladı.

Bakan Tüfenkci: Katılım Bankalarını Artıracağız

Bakan Tüfenkci, Türkiye’deki katılım bankalarının sayılarının artırılması için çalışmalarda bulunduklarını açıkladı. Tüfenkci, katılım bankalarının artmasının finans sektörüne farklı bir boyut, farklı bir bakış açısı kazandıracağını söyledi.

Üretim Reform Paketi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkci, ilerleyen zamanlarda Meclis gündemine taşınacağını söyledi. Bunun sonucunda organize sanayi bölgelerinin (OSB) yeniden yapılandırma sürecine gireceğini, sanayicilere önemli ölçütte desteklerin verileceğini söyledi. Bakan Tüfenkci, sanayicilerin karşılaştıkları bürokratik engelleri ortadan kaldırmak için çalışmaların devam ettiğinin bilgisini verdi.

İstihdam ve enflasyonla ilgili açıklamalarında enflasyonun 2017 sonunda düşeceğini, işsizlik rakamlarının ise  Mayıs ayı sonunda düşeceğinin bilgisi veren Bülent Tüfenkci, işsiz rakamlarının Nisan ayında belli bir düzeyde geldiğini söyledi. Mayıs ayı döneminde ciddi anlamda düşüş yaşanacağını söyleyen Bülent Tüfenkci, işssizlik rakamlarını ortalama olarak yüzde 10 ile yüzde 11 seviyelerinde 2017 yılını tamamlayabileceğimi ifade etti. Enflasyonun ise yıl sonunda tek haneye düşmesini beklediklerini söyleyen Bülent Tüfenkci, ekonominin büyümesi kapsamında umutlu olduklarını dile getirdi. Dünya Bankası ile kredi derecelendirme kuruluşlarının düşüncelerini aktaran Tüfenkci, Türkiye ekonomisi hakkında yüzde 3 oranında bir büyüme öngördüklerini söyledi. Kendisinin yüzde 4 ve üzerinde bir büyüme öngördüğünü dile getiren Bülent Tüfenkci, Türkiye ekonomisinin büyüme oranının aslında yüzde %5’in altında olmaması gerektiğini söyledi. Eğer büyüme yüzde 5’in altında olmazsa işsizliğin engellenebileceğini söyleyen Tüfenkci, iş adamlarının isteklerini dinleyip, kendisine sorulan soruları cevapladı. 47 farklı ülkeden toplantıya eğitim amacıyla katılım gösterildi. Üniversite öğrencilerinin de içinde bulunduğu toplantı da öğrenciler, girişimcilik kapsamında Bakan Tüfenkci’den yardım taleplerini bildirdi.