Bankalar Çanakkale Köprüsü Finansmanı İçin Yarışıyor!

Yarın, Çanakkale Deniz Zaferi’nin yüz ikinci yıl dönümünde temel atma töreni gerçekleştirilecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü için dün imzalar atıldı. İmza töreninin hemen sonrasın Avrupa’dan, Türkiye’den, Kore’den ve Ortadoğu’dan bankalar finansman için yarışa girdi.

Türkiye’nin geleceğine güvence duyan bankalar, dev alt yapı projesinin finansmanı için adeta bir yarışa girdiler. Yarın temel atma töreni gerçekleştirilecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü için Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden bankalar finansman sağlamak için rekabet ortamı yarattılar. 10.5 milyar Türk Lirası tutarında olan yatırım için 12 farklı bankadan teklif sunuldu. Teklif sunan bankalar arasında beş adet Türk Bankası da yer alıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yaptığı açıklamada, Dünya genelinden bir çok önemli finans kuruluşunun teklif mektupları göndermesinin olumlu bir etki yarattığını belirtirken, teklif veren bankalar arasında Aralarında İş Bankası, QNB Finansbank, Garanti Bankası, DenizBank, Yapı ve Kredi Bankası, K-Sure (Korea Trade Insurance Corpotarion) K-Exim (The Export-Import Bank of Korea), EBRD, ICBC Turkey Bank, KEB Hana Bank, Shinhan Bank, Woori Bank bankalarının olduğu öğrenildi.

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayacak dördüncü köprü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü sayesinde 1 saat süren yol, artık 3 ila 4 dakika gibi kısa bir süreye inecek. Malkara – Çanakkale Otoyol kesimi için sözleşme Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Ahmet Arslan ile Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang’ın katılımı ile birlikte dün imzalandı. Bakan Arslan, yapım süresi olan 5.5 yılın dahil olması ile birlikte 16 yıl, 2 ay, 12 günlük işletme sürecinin çok iddialı olduğunu belirtirken, sürecin dolması ile birlikte işletmenin Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredileceğini belirtti.