Bankaların Faiz Getirisi ve Hesaplama

Kişiler çalışma hayatlarında biriktirmiş oldukları birikimleri, satmış oldukları maddi külfetlerden gelen tutarları en iyi şekilde değerlendirebilmek için arayışlarda bulunabilmektedirler. Bunun için kişilere en kolay ve cazip gelen yöntemlerden birisi ise, paranın bankaya yatırılarak hem faiz getirisinden yararlanmak ve bu sayede parayı da işletmek olmaktadır.

Her banka aynı faiz getirisi oranı ile işlem yapmak zorunda değildir. Bankalar farklı faiz oranları ile işlemler yapabilmektedir. Paranın faiz getirisi kazancı sağlaması için, paralarımızı bankalara vadeli olarak yatırmamız gerekmektedir.

Bu vadeler günlük, aylık ve yıllık olarak sistemlerde yerini almaktadır. Faiz oranın yüksek olması tamamen yatırım aracı olan paramızın miktarı ile alakalıdır.

Garanti Bankası’na faiz getirisi bir yatırım yapmak istediğimizde, 150. 000 Türk Liralık bir miktar ile katılmamız durumunda 6 ay vadeli seçeneğini tercih ettiğimiz zaman bize 6 ay sonunda kazandıracağı faiz miktarı yaklaşık olarak 9 bin 982 Türk Lirası a olmaktadır. Faiz oranı yüzde 15,25 seviyelerindedir.

Bu durum her bankanın faiz oranlarının aynı olması anlamına gelmemektedir. Doğru ve yüksek bir faiz oranı için, araştırma yapmalı ve kendimiz için en uygun banka tercihini gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

Faiz kazancı sağlamak için yatırımımızı vadeli yatırmamız gerekiyor, vade tarihinden önce parayı tekrar çekmek istemiz durumunda ise o zamana kadar işlemiş olan faiz miktarı erken çekim nedeni ile geçerli olmaz ve sadece anaparamızı tekrar çekebiliriz.

Yüksek tutarlarda yatırım için paramız var ise, bankaları arayarak ya da şubeleri ile birebir temas halinde kalarak paramızın faiz getirisi en yüksek olan bankayı bulmamız mümkündür. Faiz oranlarının yüksek olması için yatırımımızın da yüksek tutarlarda olması gerekmektedir.