Bankaların Yurt Dışı Kredi Borçlanmaları Azaldı

Merkez Bankası tarafından bu yılın temmuz ayına ait özel sektörün yurt dışından temin ettiği kredi borçlarına ilişkin veriler yayınlandı. Bu kapsamda özel sektörün söz konusu dönemde yurt dışında  temin ettiği kısa ve uzun vadeli kredi borçları haziran ayına kıyasla yüzde 18,9 milyar dolar ile 221,6 milyar dolar olarak kayda geçti.

Uzun vadeli alınan kredilerde 56,3 milyon dolar, kısa vadeli alınan kredilerde ise 165,1 milyon dolar düşüş yaşandı. Geçen senenin sonuna göre ise kredi borcunda toplamda 80 milyon dolarlık düşüş oldu. Yine geçen senenin sonuna göre kısa vadeli kredi borcunda ise toplamda 320 milyon dolarlık yükselme gözlemlendi.

Bankaların Kredi Borçlanmaları Düştü

Söz konusu veriler borçluya göre değerlendirildiğinde uzun vadeli borçlarda geçen senenin sonuna göre karşılaştırma yapıldığında bankaların kredi türündeki borçlanmalarında 1,8 milyon dolarlık düşüş gerçekleşti. Tahvil ihracı olan borçlanmalarda da 40 milyon dolar azalma olarak 30,4 milyar dolar seviyesine geriledi. Yine aynı dönemde bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi türündeki borçlanmalarının toplamında ise 136 milyon dolar düşüş gerçekleşti. Tahvil stoku incelendiğinde ise 841 milyon dolar düşüş yaşandı ve bu düşüşle de 3,7 milyar dolar seviyesine geriledi. Finansal olmayan kuruluşların tahvil stoku ve kredi türündeki borçlanmaları ise sırasıyla 532 milyon dolar ve 3 milyar dolar yükseldi.

Kısa vadeli kredi türündeki borçlanmalar incelendiğinde ise geçen senenin sonuna kıyasla bankaların kredi türündeki borçlanmalarında düşüş oldu. Bu düşüş 91 milyon dolara tekabül edip, 12,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Finansal olmayan kuruluşların kredi türündeki kısa vadeli borçlanmaları ise 823 milyon dolar yükselerek 4,0 milyar dolar seviyesine ulaştı.