Buğday Fiyatları Yeterli Düzeyde Arttı Mı?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ton başına bin 50 Türk Lirası olarak açıklanan buğday alım fiyatlarını değerlendirdi. Gürer, girdi fiyatlarında yaşanan artışın yüzde 50 düzeyinde olmasına rağmen, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatları sadece yüzde 10 düzeyinde artırdığını belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, buğday için fiyatların ton başı en az bin 200 Türk Lirası olması gerektiğini, lakin TMO tarafından yapılan artırmayla fiyatların sadece bin 50 Türk Lirası seviyesine çıktığını, bu durumun çiftçileri mağdur ettiğini ifade etti.

Açıklamalarında hububatta girdi maliyetlerinin yüzde 50 düzeyinde bir artış yaşadığını ifade eden Gürer, bu artışa rağmen taban fiyatın sadece yüzde 10 seviyesinde yükseldiğini, TMO’nun ton başı buğday alım fiyatını bin 50 Türk Lirası olarak açıkladığını, bu rakamın çiftçi tarafından beklenen fiyattan çok aşağıda olduğunu, bu yüzden de çiftçilerin mağdur olduğunu, buğdayın ton başı alım fiyatının en az bin 200 Türk Lirası olması gerektiğini ifade etti.

2017 yılında 940 Türk Lirası düzeyinde olan kırmızı sert ekmeklik buğdayın ton fiyatının bu yıl bin 50 Türk Lirası’na,  bin Türk Lirası seviyesinde olan makarnalık buğdayın ton fiyatının nu yıl bin 100 Türk Lirası’na, arpa alım fiyatının 825 Türk Lirası’na, çavdar, yulaf ve tritkale alım fiyatının ise 800 Türk Lirası’na yükseldiğini, açıklanan yeni rakamların ise beklentilerin çok altında olduğunu ifade etti.

Girdi maliyetlerinin yüzde 50 düzeyinde artış gösterdiğini belirten Gürer, buna rağmen hububatta taban fiyat artışının yüzde 8,75 ile yüzde 11,7 aralığında kaldığını belirtti.