Buluş Yapanlara Vergi İndirimi Geliyor!

Bir süredir üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında icat yapan mucitler için hükümet tarafından önemli kararların alındığı açıklandı. Artık buluş yapan mucitlerin ödemiş oldukları vergiler yarı yarıya düşürülecek.

Uluslararası Patent Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya buluşların sayısını artırmak ve mucitlerin bu konuda teşvik edilmesini sağlamak amacıyla yeni çalışmaların gerçekleştirildiğini açıkladı. Mucitlerin buluşları için verilen teşvikler ilk olarak 2015 yılında başlamıştı. Bu kişilerin kurumlar vergisinden buluş yapmaları halinde muaf tutulmalarına karar verilmişti. Alınan kararlar ve verilen teşvikler göz önünde bulundurulduğu zaman mucitlerin bu konuda sürekli olarak desteklenmesi ve akılcı çözümler bulmaları açısından yapılan çalışmaların önemi bir kez daha gündeme taşınıyor.

Verilen teşviklerden yapılan tüm açıklamalara rağmen patent sahiplerinin yeterli seviyede bilgi sahibi olmadıkları öğrenildi. Yeni yapılan açıklamalar ve verilen teşvikler sonrasında mucitlerin kabul gören buluşları değerlendirmeye alınıyor. Bu değerlendirmeler sonrasında alınan karar çerçevesinde bu kişilerin kurumlar vergisinden yüzde 50 oranında bir muafiyet sağlamalarına karar verildi. Birçok buluş gerçekleştiren mucitlerin yapılan açıklamaların detaylandırılmaması sebebiyle ortaya çıkan teşviklerden haberdar olmadıkları öğrenildi. Ocak 2017’de ilk kez çıkartılan Sınai mülkiyet Yasası ile birlikte durum çok daha büyük bir anlam kazanırken artık Avrupa Birliği şartlarını taşıyan düzenlemelerin hayata geçirildiği öğrenildi. Patent işlemlerinin artık daha profesyonel bir şekilde tamamlandığına dikkat çekildi. Hükümet tarafından koruma altına alınan, hakları saklı tutulaan çalışmalara daha büyük bir önem ve özen gösterildiği belirtildi.

Patenti alınan ürünlerin ve çalışmaların sayısının her geçen gün biraz daha geliştirilmesi ve sayılarının artırılması bekleniyor. Kurulan Teknokentlerde bu konu hakkında bazı teşvik ve hibe çalışmalarının da verildiği açıklandı.