Ege İhracatçı Birliği’nden Katar’a 1 Milyar Dolar İhracat Hedefi!

Katar’a yapılan ihracata ilişkin açıklamalarda bulunan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcı Birol Celep, Ara ülkelerinin abluka uygulamasından sonra Türk şirketlerinin Katar’a yaptıkları ihracatın hızlı bir şekilde artış gösterdiğini, ihracat rakamının 2016 senesinde 421 milyon dolar olarak açıklandığını, söz konusu rakamın geçen sene yüzde 50 oranında yükselerek 630 milyon dolar seviyesine çıktığını, bu senenin ocak ile eylül dönemleri arasında ise 707 milyon dolar seviyesine ulaşıldığını söyledi.

Katar’a söz konusu dönemde dostluk elini uzatan ülkelerde şirketlerin davetli oldukları Doha 1. Uluslararası Ürün Fuarı’na Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlediklerini söyleyen Celep, 8 Ekim ile 10 Ekim tarihleri arasında düzenlenen fuara toplamda katılan firma sayısının 26 olduğunu söyledi.

“Milyon Dolarlık Pazarlar Arasında Katar da Eklenecek”

İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalandığını söyleyen Celep, bunun devamında ise merkez bankalarının Para Takas Anlaşması yaptıklarını, iki ülke arasındaki hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerin en verimli dönemlerinin yaşandığını, Katar’ın 3 milyonluk bir ülke olduğunu, bununla beraber ithalatının da çok fazla olduğunu söyledi. Katar’a gıda ve sanayi sektörleri ilk sırada yer almak üzere bu sene 1 milyar dolar değerinden fazla ihracat yapabilecek konuma geldiklerini söyleyen Celep, milyar dolarlık pazarlar arasına Katar’ın da ekleneceğini söyledi.

İki ülkenin birbirlerine zor dönemlerde destek olma kararlılığı içerisinde olduğunu söyleyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise, iş insanları olarak da söz konusu dostluğu daha büyük seviyelere getirmek için çalıştıklarını söyledi.