Elektrik Tüketicilerine Sonunda Lehine Karar Çıktı!

İstinaf mahkemesinden yeni karar geldi. Elektrik faturalarındaki kayıp kaçar tutarlarını geri alabilmek için dava açan ve yeni çıkarılan kanun ile birlikte davaları reddedilen vatandaşlardan yargılama gideri alınmayacağına karar kılındı.

Elektrik faturalarında tüketicilere yansıtılmış olan kaçar tutarlarını ödemek istemeyen aboneler, yaklaşık olarak 3 sene önce dava açmaya başlamışlardı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bu kapsamda açılan davalara 2014 yılında nokta koydu. Elektrik faturalarına yansıtılmış olan kayıp kaçak tutarlarının hukuka uymadığı belirtildi.  Açıklanan bu kararın ardından pek çok abone, kayıp kaçak tutarı altında ödemiş oldukları elektrik faturalarını geri almak için dava açtılar. Fakat 17 Haziran 2016 tarihinden çıkarılan yeni kanun ile birlikte elektrik dağıtım şirketlerinin bu gibi durumlarda abonelerden bedeli almaları yasal olarak kabul görüldü. Bunun sonucunda ise mahkemelerde yapılan davalar söz konusu kanunun kapsamında reddedilmeye başlandı.

Davaların reddinden sonra oluşan avukat ve tebligat maliyetleri ise dava açan tüketiciler tarafından karşılanmaya başlandı. Davanın kaybedilmesi neticesinde ise yargılama maliyetlerinin ödemesini yapan aboneler için Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası tarafından lehine karar çıktı. Ancak bu da reddedildi. Bunun sonucunda ise sendika tarafından davalar istinafa taşındı.

Oluşan maliyetlerin tüketicinin ödemesi için verilen kararda davacının dava açmasının hakkı olduğu, dava sonucunda haksız duruma düşen tarafın yargılama giderlerini ve harçlarını ödemesi gerektiği kararına bağlandı.