İpek Yolu’nun Avrupa’ya Açılan Kapısı Türkiye Olacak!

Aralarında Çin, Kazakistan, Azerbeycan, Hazar Denizi bölgesi ve Gürcistan olmak üzere oldukça önemli noktaların yer aldığı Yeni İptek Yolu projesinin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda ise Türkiye yer alacak.

2013 yılında Astana’da düzenlenen Yeni İpek Yolu 2. Uluslararası Ulaştırma ve Lojistik İş Forumu’nda belirlenen, Kazakistan Demiryolları Ulusal Şirketi A.Ş., Azerbaycan Demiryolları A.Ş., Gürcistan Demiryolları A.Ş. başkanlarının katılımı ile Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergahını Geliştirme Koordinasyon Komitesi için kurulum sağlanması adına anlaşmalara imza atılmıştı. 2014 yılında kurulan komite, çalışmalarına başladı.

Geçtiğimiz hafta imzalanan protokol ile birlikte komiteye Türkiye’de dahil edildi. Çin, Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan ve Gürcistan rotasını izleyecek olan Yeni İpek Yolu Projesi, Türkiye üzerinden de Avrupa’ya açılacak. Aynı zamanda Trans-Hazar bölümü için de Türkiye önemli bir aktör haline gelirken; Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu Hattı vasıtasıyla Çin’in Avrupa’ya, Rusya’nın Güney Asya ve Afrika’ya erişimi önemli ölçüde kolaylaşacak.

2018 yılında bahsi geçen hatta 4 milyon tonluk yük taşınmasının öngörüldüğünü açıklayan birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Alpysbaev, Trans-Hazar koridorunun tamamlandığını ifade etti. Türkiye’nin bu birlikte yer almasının oldukça önemli olduğunu ifade eden Alysbaev, 2017’de taşınan 2 milyon tonluk yükün, bu yıl Türkiye’nin dahil edilmesi ile birlikte 4 milyon tona kadar yükselmesini beklediklerini ifade etti.

Türkiye’nin bölgeler ile stratejik bir ortaklığının söz konusu olduğunu ifade eden Alysbaev, koridorda taşınacak yükün önemli bir kısmının Kazakistan’da üretilen tahıl ürünleri olacağını, ilerleyen dönemlerde koridorun aynı zamanda kömür ve metal taşımacılığı için de kullanılacağını, Türkiye’den alınacak ürünler arasında da giyim ürünleri, tekstil ürünleri ve inşaat malzemelerinin yer aldığını belirtti.