İşsizlik Oranı Son 16 Ayın En Düşük Seviyesini Gördü!

TÜİK işsizlik verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde yaşı 15 ve üzeri olan kişilerdeki işsiz sayısı eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 104 bin kişi düştü. Bu düşüş ile birlikte işsiz bu yılın eylül döneminde 3 milyon 419’a azaldı. Bu kapsamda işsizlik oranı ise yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısına bakıldığı zaman ise 137 bin kişilik artış söz konusu oldu. Bu artış ile birlikte bu rakam ise 488 bin kişiye yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,1 düşüş ile yüzde 10,7’e azaldı. Bunun sonucunda da mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı geçen yılın mayıs döneminden bugüne kadar en düşüş seviyesini gördü.

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verileri incelendiği zaman ise bu yılın eylül dönemi ile bir önceki ay ile  karşılaştırıldığında tarım sektöründe 99 bin, sanayi sektöründe 16 bin, inşaat sektöründe ise 51 binlik düşüş meydana geldi. Hizmetler sektöründe ise bunun aksine 134 binlik artış söz konusu oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış rakamlar incelendiği zaman ise istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 68 bin, hizmetler sektöründe ise 107 binlik artış söz konusu oldu. Sanayi sektöründe 16 bin, inşaat sektöründe ise 22 binlik düşüş gözlemlendi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, işsizlik oranındaki değişikliğin mevsimselliğin gerektirdiği artış yerine yatay olduğuna, söz konusu rakamlarda bu yılın 3. çeyrek dönemindeki görülen büyüme ve baz etkisinin etki ettiğini, eylül döneminde istihdamdaki düşüşün 31 bin, iş gücünün ise 18 bin düştüğünü, söz konusu gelişmelerin ise işsiz sayısındaki 15 bin artışı getirdiğini, önemli olan tarım dışı istihdamın yıllık artış hızının yüzde 4,7 seviyesinde olduğunu, bunun bir önceki aya göre düşük olduğunu işsizlik oranının mevsimsel olarak ocak dönemine kadar artışa geçeceğini söyledi.