İstihdamın Yüzde 73’ünü KOBİ’ler Sağlıyor!

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, KOBİ’lerin sistem dışı görülmemesi gerektiğini, ticaretin temel unsurunda ülkemizde KOBİ’lerin yer aldığını, KOBİ’lerin ülkemizdeki ihracatın yüzde 55’lik kısmını, ithalatın yüzde 38’lik kısmını, istihdamında yüzde 73’lük kısmını, cironun ise yüzde 62’ilk kısmını yaptığını söyledi.

KOBİ‘lerin yapılarındaki yükselişin önemli ölçüde hız kazandığını söyleyen Kaan, Türk ekonomisinin önemli bir noktasında bulunduklarını, KOBİ’lerin en çok ticaret sektöründe kendilerine yaşam alanı bulduklarını, ekonomik faaliyetlerin istatistik sınıflandırması yapıldığı zaman 3 sene KOBİ’lerin yüzde 42’lik kısmının toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi. Motorlu kara taşıtlarının ve motosiklet onarımında faaliyet gösteren KOBİ’lerin oranın yüzde 17 olduğunu söyleyen Kaan, ulaştırma ve depolama alanında yüzde 16,2’sinin, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 15,4’lük kısmının faaliyette bulunduğunu söyledi.

Toptan ve perakende ticaret ile motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinin onarımı kapsamında KOBİ’lerin ortalama olarak istihdam payının yüzde 30 olduğunu açıklayan Kaan, maaş ile ücret payının ise yüzde 27 olduğunu, ciro payının yüzde 51 olduğunu, faktör maliyetiyle katma değer payının ise yüzde 27 olduğunu açıkladı.

Büyük şehirlerden kırsal kesimlere, yani tersine göçün başladığını, son 4 senelik dönemde kırsalın ve Anadolu’nun itici gücünün tekrardan KOBİ’ler olacağını öngördüklerini söyleyen Kaan, MÜSİAD üyelerinin bir kısmının KOBİ olmasından onur duyduklarını söyledi.

Türkiye’de dış ticaretin itici gücünün halen daha KOBİ’ler olduğunu söyleyen Kaan, ülkemizdeki araştırma ve geliştirme harcamanın 2015’te yaklaşık olarak 21 milyar lira olarak hesaplandığını, yapılan bu harcamanın yüzde 17,7’lik kısmının ise KOBİ’ler tarafından yapıldığını söyledi.

Tam zaman eş değeri kapsamında 122 bin 288 kişinin AR-GE personeli olarak istihdam ettiğini açıklayan Kaan, söz konusu personellerin yüzde 27,5’lik kısmının KOBİ’lerde istihdam edildiğini, KOBİ’lerin hem ticarette hem de üreticilerin her zaman yanında olduğunu söyledi.