Mayıs Ayı Tüketici Güven Endeksi’nde Artış Görüldü

Mayıs ayında TÜİK tarafından ölçülüp yayımlanmış olan Tüketici Güven Endeksi’nde, geçen Nisan ayına nazaran yüzde 2,1 oranında yaşanan artış ile yüzde 78,8’e yükseldi. Ayrıca yapılan bu endekse göre tasarruf etme olasılıklarında ise halen daha gerileme sürdüğü görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankasının iş ortaklığı her ay düzenli olarak gerçekleştirilen ve tüketicilerin güven oranlarının ölçüldüğü bu Tüketici Güven Endeksinde, değerin 100’den büyük olması tüketicinin durumunda bir iyimserlik olduğunu, 100’den küçük olması da tüketicinin durumunda bir kötümserlik olduğunu işaret ediyor.

Gerçekleştirilen bu Tüketici Güven Endeksinde yer alan hanenin maddi durum beklentisi, geçtiğimiz Nisan ayına nazaran yüzde 1,4 civarında artış göstererek, Mayıs ayı içerisinde 92 değerine ulaştı. Gerçekleşen bu artışın nedeni olarak, önümüzde ki 12 ayı kapsayan dönemde hanenin maddi durumunun daha da iyi olacağını bekleyen kişilerin çoğalmasından dolayı olduğu belirtildi. Genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise, geçtiğimiz Nisan ayında yaklaşık olarak yüzde 4,5 civarında bir artış göstererek, 62,4 değerinden 100.6 değerine kadar yükseldiği görüldü. Yine bu yükseliş ile beraber, önümüzde ki 12 ayı kapsayan dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağına yönelik bir takım beklentileri olan tüketicilerin sayısının geçen Nisan ayına kıyasla daha da artacağı gözlemleniyor.

İşsizlik sayısı endeksi ise yüzde 3 civarında artarak yüzde 75,3’e ulaştı. Bu durumun da geçen aya nazaran gelecek 12 aylık dönemde işsizlik beklentilerinin daha da azalmasından kaynaklandığı belirtildi.

Ayrıca tasarruf etme olasılıkları ise 25,1 değerinden Mayıs ayında 23,5 değerine kadar gerileyerek, yüzde 6,9 oranında düştü. Yine bu düşüş de, tüketicilerin önümüzdeki 12 aylık dönemde tasarruf etme olasılıklarının düştüğünü gösteriyor.