Mobilya Sektöründe Durum Can Sıkıcı! Sektör Teşvik Bekliyor

Mobilya sektörü hükümet cephesinden teşvik bekliyor. Sektörün açıklanan rakamları, üretim ve satış rakamlarının adeta dibe vurduğunu ortaya çıkartıyor.

2017 yılında mobilya sektörüne bir KDV istisnası uygulanmıştı. Sektöre uygulanan bu teşvik, tekrar gündeme gelecek. Son aylarda mobilya sektörü temsilcileri, yeni bir vergi indirimi uygulaması yapılması için taleplerini sık sık dile getirmeye başladı. Sektöre 2017 yılında yapılan vergi indirimi tam 8 ay sürmüştü. Bu süreçte satışların yükselmesi ile birlikte üretim de canlanmış, sektör önemli bir rahatlama yaşamıştı.

2017 yılında uygulanan mobilya vergi indirimi döneminin son ayı olan Eylül ayında üretim yüzde 65’e yakın seviyede artış göstermiş, devam eden aylarda da sektör hızlı bir duraklama ve gerileme dönemine giriş yapmıştı. Hem üretim, hem de imalatın gerileme yaşamaya başlaması ile birlikte sektörde yaşanan durağanlık üreticileri ve satıcıları olumsuz yönde etkiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan sanayi üretimi verilerine göz atıldığında, mobilya sektöründeki imalat rakamlarının Mart ayında yıllık bazda yüzde 11,2 oranında bir gerileme yaşadığını, mobilya sektörünün, petrol ürünlerinden sonra üretimi en çok düşen ikinci sektör olarak kayıtlara geçtiği ortaya çıktı.

Tüketici Güven Endeksi’ne bakıldığında mobilya sektörü için gelecek dönemlerin de pek parlak geçmeyeceğini ortaya çıkartıyor. 2017 yılının Mayıs ayında 90 puanın üzerini gören Tüketici Güven Endeksi, 2013 yılından bu yana geçen süreçteki en yüksek rakamını o dönemde görmüş, devam eden süreçte de düşüş eğilimini devam ettirmişti. TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi de 60 puan seviyelerine kadar gerilmiş durumda.