Reklam Kurulu’ndan Yanıltıcı Reklamlara Ceza!

Reklam sektörünü kontrollerini yapan, tüketici hakları ile birlikte rekabet içinde olan piyasanın işleyişini koruyan, uygunsuz reklamlara engel olan Reklam Kurulu, tüketicilerin yanılmasını sağlayan reklamlara izin vermiyor.

Resmi gazetede yayınlanan haberlere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kapsamında yer alan Reklam Kurulu, 2017’nin Ocak, Şubat ve Mart aylarında toplamda 1999 dosyayı karara bağladı. Bahse konu olan dosyalardan 891 tanesi ön incelemeye alındı. Bunun sonucunda başvurularda eksiklikler ve mevzuata uymayan durumların söz konusu olduğu saptandı. Bu sebepten ötürü daha ayrıntılı bir değerlenme yapılmasına gerek kalmadığı sonucuna varıldı.

Kurul tarafından değerlendirmeye alınıp, bunun sonucunda karara bağlanan 208 adet dosyadan 31 tanesi mevzuata uygun çıkmadı. Uygun olmadığı söylenen 177 adet dosyadan 133 tanesine durdurma cezası verildi. Geriye kalan 44 dosyaya idari para cezası ile birlikte durdurma cezası verilmesine karar verildi.

Gıda Sektörü İlk Sırada!

Reklam Kurulu tarafından Ocak, Şubat ve Mart aylarında yasaya uygun olmayan reklamlara toplamda 3 milyon 386 bin 814 Türk Lirası ceza verildi. Yine aynı dönemlerdeki ceza dağılımları sektörel olarak baza alındığı zaman ilk sırada gıda sektörünün bulunduğu görülmekte. Gıda sektörü yılın ilk üç ayında toplamda 925 bin 228 Türk Lirası ceza aldı. Gıda sektörünün devamında sağlık sektörü yer aldı. Sağlık sektörü 767 bin 186 Türk Lirası ceza aldı. Sağlığın takribinde ise 473 bin 921 Türk Liralık ceza ile iletişim sektörünü yer aldı.

Durdurma Cezasında İlk Sırada Sağlık Sektörü Yer Alıyor!

Durdurma cezalarına bakıldığı zaman en fazla ceza alan sektörün sağlık sektörü olduğu görülmekte. Sağlık sektörünün ilgisi olmayan reklamlar yayınladığı söylenmekte. Bunlardan bazıları; saç çıkarıcı reklamlar, yağ yakıcı ve kilo verdirici reklamlar, sağlık problemlerini iyileştirici çözümler, kilo aldırıcı reklamlar ile birlikte cinsel performansı artırıcı reklamlar. Bu konularda reklamlar verilip, reklamlardın gerçekliği ile alakası olmadığı söylendi. Söz konusu reklamların ilk internette yayınlanmaya başlandığı, daha sonra yayılmaya başlandığı söylendi. Reklam Kurulu tarafından bu tür içerikleri olan reklamlara engel konulmaya çalışılıyor.

Reklam Kurulu toplamda 19 üyeden meydana geliyor. Kurul, ticari reklam ve duyurularda uyulması gereken kuralları belirliyor. Bu kuralları ülke şartlarını ve global çapta kabul görülen tanımları baza alarak yapıyor. Kanun ile ilgili düzenlemelere uymayan ticari reklam ve duyurular hakkında kurum ve kuruluşların yanında tüketiciler ile rakip firmalarda şikayet başvurusunda bulunabiliyor. Sonrasında resen inceleme ve değerlendirmeler başlıyor.

Reklam Kurulu’nun yaptığı açıklamalara göre, kurula en çok gelen dosyalar sağlık sektörü ile ilgili. Kurul, kozmetik ve temizlik ürünleri, iletişim sektörü, gıda sektörü, teknolojinin yanında turizm, finans sektörü, eğitim sektörü, enerji ve diğer sektörler kapsamında değerlendirilmesi gereken çok dosya olduğunu açıkladı. Toplamda 13 başlık altında değerlendirmeye alınan dosyalar, kurallara uymadığında 3 aylık durdurma cezası, düzeltme cezası ya da para cezası veriliyor.