Sarımsak Üreticileri Fiyatlardan Memnun Değil!

Dünya üzerindeki en kaliteli sarımsak olarak bilinen ve lakabı “Beyaz Altın” olan Taşköprü sarımsağı için ekim dönemi başladı.

Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının yüzde 25’lik kısmı Taşköprü’den karşılanıyor. 2017 yılında toplamda 24 bin tona tekabül eden sarımsak rekoltesi, 2018 yılında da 30 bin ton gibi bir hedef için ekiliyor. Taşköprü’de 4 bin ailenin geçim kaynağı olan sarımsak, havaların erken ısınması sebebiyle ekimlerine de erken başlandı. Mart ayında başlanılan ekimler, güneşli havalar sebebiyle 18 Şubat itibariyle tohumların toprakla buluşmasına başlanıldı.

İlçenin yerel halkı, SEKA fabrikası gibi Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesinin önemli bir problem haline geldiğini, 2017 yılında sarımsak fiyatlarının düşmesinin mağduriyet yarattığını, hem işçi çalıştırmada, hem de ilaç, gübre ve tohum alımında zorlandıklarını ifade ediyor. Çin’den sarımsak ithal edilmesine karşı olunduğu, Türkiye’nin farklı yerlerinde Çin sarımsağının ekiminin yapıldığını, Taşköprü sarımsağının bu sebeple rağbet görmediğini ifade eden bölge halkı, gübrenin, mazotun, işçilerin pahalı olduğunu, bu durumun sarımsak ekimi için önemli bir problem olduğunu belirtiyor.

Sarımsağın bölge için oldukça önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade eden sarımsak üreticileri, geçtiğimiz sezonda sarımsak için iyi bir fiyatın bulunmadığını, bu durumun en önemli sebeplerinden bir tanesinin marketlerde Taşköprü Sarımsağı adıyla Çin sarımsağının satılması olduğunu, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini, sarımsağın fiyatlanması sonucu Türkiye’nin birçok yerinde sarımsak ekimine başlandığını, bu durumun da fiyatlarda bir düşürücü etki yarattığını, bazı ekicilerin günlükçülerin dahi parasını veremediğini, tohum ve mazot almakta zorlanıldığını belirtiyor.