Sektörel Güven Endeksleri Haziranda Düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran dönemine ait sektörel güven endeksi raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre haziran ayında endeksi oluşturan toplamdaki 3 sektörde de gerileme söz konusu oldu.

Hizmet Sektörü Güven Endeksinde Düşüş!

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörünün güven endeksi mayıs döneminde 92 olarak açıklanmıştı. Ancak haziran ayında yüzde 0,8 oranında düşüş göstererek 91,2 seviyesine geriledi. Hizmet sektörünün güven endeksinde gerçekleşen gerileme son 3 aylık süreçteki iş durumunun iyi hale geldiğini, hizmetlere olan taleplerin ise arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısında düşüş olduğunu gösterdi. Ancak ilerleyen 3 aylık süreçteki hizmetlere olan taleplerin yükseleceğini bekleyen girişim yöneticisi sayısında ise artış meydana geldi. Hizmet sektöründe mayıs dönemine göre iş durumu ve hizmetlere olan talep endekslerin ise sırası ile yüzde 5,6 ile yüzde 3,3 oranlarında gerileme oldu. Hizmetlere olan talep beklentisi endeksinde ise yüzde 5,5 oranında artış meydana geldi.

Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi Düştü

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörünün güven endeksinde yine aynı dönemde yüzde 2,8 oranında gerileme oldu. Bu gerilemeyle ise 94,4 seviyesine düştü. Perakende ticaret sektöründe mayıs dönemine göre iş hacmi ile satışlar endeksinde yüzde 9,3 oranında, mevcut mal stok seviyesinde ise yüzde 3,1 oranında düşüş meydan geldi. İş hacmi ile satışlar beklentisi endeksi ise yüzde 3,4 oranında yükseldi.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi de Düştü!

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksinde ise mayısa göre yüzde 2,4 oranında düşüş gösterdi. Mayıs döneminde 77,2 seviyesine bulunan inşaat sektörü güven endeksi haziranda 75,3 seviyesine geriledi.