Şubat Ayı Borsa’ya Yaramadı!

Borsa İstanbul, 2 aylık yükseliş eğilimi sonrasında Şubat ayı genelinde gerileme ile kapanış verdi.

BIST 100 Endeksi, 2 aydır tekrar yükselişe geçmişti. Aralık ayında ABD ile vize krizi sonrasında yükseliş eğilimi göstererek adeta tırmanan Borsa İstanbul, birçok rekoru ardı ardına kırmış, 2018 yılına da güçlü bir başlangıç yapmıştı. Aralık ve Ocak aylarının yükseliş ile kapatılması sonrasında endeks, Şubat ayında gerileme yaparak kapanış verdi.

Şubat ayı ile birlikte ABD borsalarında baş gösterip, küresel ekonomide sert düşüşlerin yaşanmasına ortam yaratan etkilerden Borsa İstanbul da nasibini aldı. Dünya borsalarında mevcut olan olumsuz havadan etkilenen BIST 100 Endeksi, 120 bin puan zirvesini test etse de, ay içerisinde 112 bin 500 puan seviyesine kadar düşüş de yaşadı. Aylık olarak başlangıca göre yüzde 0,50 oranında değer kaybı yaşayan BIST 100 Endeksi, Şubat ayını 118 bin 950 puan seviyesinden kapattı.

Borsa’nın ilerleyişi hakkında değerlendirmelerde bulunan finans analistleri, BIST 100 Endeksi’nin kalıcı bir şekilde yükseliş yaşayabilmesi için 119 bin 500 bandının geçilmesi gerektiğini vurgularken, aynı zamanda BIST 100 Endeksi için ABD cephesinden, hem 10 yıllık tahvil faizlerinin, hem dolar endeksinin, hem ekonomik verilerin, hem de Trump tarafından yapılan açıklamaların önem taşıdığını ve etki yaratabileceğini ifade etti.

Zeytin Dalı Harekâtı’nın Borsa için ilk etapta düşürücü bir etki yarattığını ifade eden analistler, devam eden süreçte endeksin hızlı bir şekilde toparlanmayı başardığını, Ocak ayında kırılan 121 bin 500 puan seviyesi sonrasında 119 bin seviyesinin hemen ardından Şubat ayının kapatılmasında 112 bin 500 seviyelerine kadar düşülmesinin etkili olduğu belirtildi.

Analistler, Mart ayında Zeytin Dalı Harekatı’nda yaşanacak gelişmelerin ve jeopolitik gelişmelerin BIST 100 Endeksi için önemli etki noktaları olacağını ifade ediyor.