Tarımsal Üretime Kredi Desteği!

Ziraat Bankası ilce Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKK) tarafından uygun faiz oranları tarımsal yatırım ile birlikte işletme kredisi kullandırılması kapsamında uygulama esasları belirlendi.

1 Ocak’ta Resmi Gazete’de Yayımlanmıştı!

Küçük üreticilerin çok daha fazla desteklenmeleri kapsamında Bakanlar Kurulu’nun kararı 8 Ocak gününde yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda da büyükbaşlarda sütçü, etçi ve kombine sığır yetiştiriciliği, yaygın hayvansal üretim, su ürünleri sektörü, yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan kullanımlarında 100 bin Türk Lirasına kadar yüzde 100 faiz indirimli kredi kullanılacak. Benzer şekilde yem bitkisi üretimlerinde ise tek yıllıkları da içerisinde olmak üzere 2 milyon 500 bin Türk Lirasına kadar yüzde 100 faiz indirimli kredi kullandırılacak. Söz konusu karar ile ilgili tebliğ ise Resmi Gazete’de yayımlandı, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak kaydı ile yürürlüğe girdi. Buna göre de, sübvansiyonlu kredi kapsamına salça, turşu, reçel, meyve ve sebze kurutma, meyve suyu üretimi, balık tütsüleme, kurutması ve paketlemesi, tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi de alındı.

Üreticiler Dikkat!

Üretici kişilerin bu kredilerden yararlanabilmeleri için 5 baş ve daha fazla manda ilce damızlık sığırı işletmesi kurmaları yahut işletme kapasitelerinin 5 baş ve daha fazla olacak şekilde olmaları gerekmekte. Kredi ile alınacak olan sığırların, damızlık belgelerinin olması, ilk yavrularının hamile ya da en çok ilk doğumlarını gerçekleştirmiş olmaları, en az da 36 aylık olmaları gerekiyor. Mandaların ilk yavrularına hamişe ya da en çok ilk doğumlarını gerçekleştirmiş, minimum da 4 yıllık olmaları gerekiyor. Aynı zamanda karara ilişkin olarak damızlık düve yetiştiriciliği kredisinden faydalanacak olan kişilerin 50 baş ve daha fazla kapasiteli işletme kurmaları yahut var olan işletme kapasitelerini belirtilen kadar büyütmeleri gerekecek.