Toplam Kredi Stoku Temmuzda Yüzde 23 Yükseldi!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, aylık bülteninin temmuz dönemine ilişkin sayısını yayımladı.

Yayınlanan rapora göre, TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler incelendiği zaman 2017 yılının temmuz dönemi geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 23 oranında artış meydana geldi. Söz konusu artışa göre kullandırılan nakit kredi tutarı ise 2 trilyon 59 milyar Türk Lirasına tekabül etti. Temmuz dönemi ile Haziran dönemi karşılaştırma yapıldığı zaman ise yine artış gözlemlendi. Söz konusu artış ise yüzde 1,3 oranına tekabül etti.

Bankalar 1 Trilyon 959 Milyar Lira Nakit Kredi Kullandı!

Nakit kredilerin kullanım yerleri incelendiği zaman ise  bankaların kullanım payı 1 trilyon 959 milyar Türk Lirasına tekabül etti. Finansal kiralama şirketlerinin nakit kredi kullanım payı 44 milyar Türk Lirası olarak kayıtlara alındı. Finansman şirketlerin bu durumdaki payı 30 milyar Türk Lirası oldu. Faktoring şirketleri değerlendirildiği zaman ise 27 milyar Türk Lirası olarak açıklandı.

Yine aynı dönemdeki tasfiye olunacak alacaklar ise geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 23 oranında yükseliş gözlemlendi. Bu yükseliş ile tasfiye olunacak alacaklar 71 milyar Türk Lirası olarak kayıtlara geçti.

Tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı değerlendirildiği zaman ise 2017 temmuz döneminde bankalarda yüzde 3,3 oranında, faktoring şirketlerde yüzde 5,3 oranında, finansal kiralama şirketlerinde yüzde 5,5 oranında, finansman şirketlerinde ise yüzde 3,1 oranında açıklandı.