Tropikal Meyvelere Olan Talep Her Geçen Gün Artıyor!

Tropikal meyveler, küresel ticarette önemli bir rol oynamaya başladı. Yıl sonunda, bir önceki yılın sonuna göre yüzde 5,7 oranında artış olması ön görülüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, tropikal meyvelerin ticaret hacminin yıl sonuna kadar, bir önceki yılın sonu verilerine oranla yüzde 5,2 oranında artış sağlayarak ağırlık olarak 7 milyon tona, değer olarak ise 10 milyar dolar seviyesine ulaşacağını ön görüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yayınladığı Gıda Görünümü Raporu’nda yer alan bilgiler incelendiğinde özellikle mango, ananas, avokado ve papaya gibi taze tropikal meyveler son dönemlerde önemli bir büyüme ivmesine sahipler. Tarımsal gıda ürünleri arasında en değerli bölümü oluşturan tropikal meyveler, 2017 yılında 7 milyon tonluk satış ve 10 milyar dolarlık satış değeri rakamına ulaşması öngörülüyor. Bu meyvelerin üretiminin bu yıl 92,2 milyon tona yükseleceği yapılan tahminler arasındayken, raporda aynı zamanda bu klasmandaki meyvelerin 2008 yılında 69 milyon tonluk üretimi gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Son 10 yıllık süreçte yüzde 3,6 oranında bir artış gösteren tropikal meyveler, yüzde 58’lik kısmının Asya’da, yüzde 25’lik kısmının Latin Amerika’da, yüzde 16’sının da Afrika’da yetiştiği paylaşılırken, en yoğun olarak talep edilen ürünler arasında avokado, ananas ve mango yer alıyor. 90’lı yıllardan bu yana avokadoya olan talep yüzde 14 artarken, ananas talebi yüzde 11, mango talebi yüzde 10, papa talebi ise yüzde 9 civarında bir artış gösterdi.