Türkiye Gemicilik Alanında Büyük Adımlar Atıyor

Yalova’nın Altınova ilçesinde yer alan tersane, aldıkları gemi siparişleri sebebiyle 2022 yılına kadar dolu durumda. Tersane, Avrupa ülkelerine yoğun bir üretim yapıyor.

Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, tersanelerin yıllık bazda 1 milyar 338 milyon Dolar düzeyinde bir ihracat gerçekleştirerek rekor kırdığını, tersanelerin Türkiye ekonomisi için önemli bir etki yarattığını ifade etti. Uzaktan kumandalı otonomus gemilerin dünyada ilk defa Yalova’da üretildiğini ifade eden Uzun, bu üretim başarısı sonrasında Avrupa ülkelerinin uzaktan kumandalı otonomus gemiler ve insansız gemiler için Türkiye’de üretim yapılması konusunda da fikir birliğinin elde edildiğini ifade etti.

Yalova – Altınova bölgesinde 37 adet tersanenin yer aldığını belirten Uzun, Norveç, İngiltere, İzlanda, Belçika, Hollanda, Almanya, İtayla, Fransa gibi ülkelerin gemi siparişlerini Türkiye’den verdiklerini belirtti.

Uzaktan kumandalı geminin dünya genelinde ilk defa Yalova’da inşa edildiğini belirten Uzun, bu geminin Danimarka’ya teslim edildiğini, şuanda bu geminin Danimarka’da iki liman arasında çalışmakta olduğunu, bir sonraki aşamada üretilecek olan geminin tamamen insansız olarak çalışacak olan Otonomus gemilerin de Yalova’da üretileceğinin bilgisini paylaştı.

Bölgede yer alan tersanelerde mevcut istihdam sayısının 14 bin olduğunu belirten Uzun, kapasite artırma çalışmaları ile birlikte bölgede 40 bin istihdam rakamının yakalanmasının hedeflendiğini, alınan siparişler sayesinde tersanelerin 2022 yılına kadar tamamen dolu olduğunu belirtti. Sipariş sayısının artması için çalışma yapıldığını ifade eden Uzun, Türkiye’nin gemi inşası ve gemi tamiri alanlarında çok kaliteli iş çıkarttığını, zamanında teslimat skalasının oldukça yüksek olduğunu, Türkiye’nin bu konuda bir merkez haline geleceğini belirtti.