Türkiye’nin Yöresel Ürünlerinde İhracat Potansiyeli Çok Yüksek

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, coğrafi işaretli olan binlerce yöresel ürünü Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) bir araya getirdiklerini söyledi. 

Türkiye’deki 100 milyar lira değerindeki yöresel ürünler için ihracat potansiyelinin görüldüğünü söyleyen Çandır, 2 bin 500 tanesini coğrafi işaret verdikleri zaman 100 milyar lira değerinde ticari para kazanacaklarını söyledi.

Kıyıda köşede kalmış ürünleri yeniden ticari hayata kazandırmaya çalıştıklarını söyleyen Ali Çandır, yerinde istihdam ile beraber bilhassa kadınlar ve gençler için iş gücü ile üretimi daha da artırmak için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Bu konuya ilişkin olarak yerel kalkınma hamlesine start verdiklerini söyleyen Ali Çandır, oda olarak da ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde düzenlemiş oldukları Yöresel Ürünler Fuarı‘nda farklı 70 ilin farklı farklı ürünlerini ve tatlarını bir araya getirdiklerini söyledi.

Düzenlenen fuar sayesinde coğrafi işaretli ürünlerin sayısında önemli ölçütte yükselme meydana geldiğini söyleyen Ali Çandır, fuarın başlangıç esnasında ülkemizde 109 tane coğrafi işaretli ürün bulunduğunu, artık bu sayının 206’ya yükseldiğini söyledi. Bu ürünlerin dünyada çok önemli bir piyasanın içinde yer aldığını söyleyen Çandır, ülkemizin bunun gerisinde bulunduğunu, bunu ilk olarak kendi ülkemizde tescillememiz gerektiğini, bunun devamında ise yurt dışında tescilleme yapılması gerektiğini, asgari olarak 20 ile 30 fiyat farkı ile dünyaya tanıtımının yapılması gerektiğini söyledi. Şuanda ülkemizde 100 milyar lira değerindeki yöresel ürün için ihracat potansiyelinin bulunduğunu söyleyen Çandır, eğer 2.500 adet coğrafi ürüne işaret verilirse 100 milyar lira değerinde ticari kazanç elde edileceğini, ancak şuanda yalnızca coğrafi işaretli ürünlerde 10 milyar liralık değerin bulunduğunu söyledi.