TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı Yapıldı

Türkiye Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı Erol Bilecik, Türkiye’de ekonomi yönetiminin, sektörlerde bıçak kemiğe dayanmadan önlemleri almaya başlamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

TÜSİAD Başkanı Bilecik, Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda bir konuşma yaptı. TÜSİAD’ın ilkeleri gereği hiçbir zaman siyasete karışmadığını ve karışmayacağını vurgulayan Bilecik, rasyonel ekonomi politikalarının uygulanmasına ihtiyaç olduğunu, Türkiye’de ekonomi yönetiminin bıçak kemiğe dayanmadan gerekli önlemler alması gerektiğini belirtti.

Sahip olunan yüksek borç seviyesinin herkes için bir kur riski taşıdığını belirten Bilecik, Türkiye’nin sahip olduğu döviz ihtiyacının uzun vadeli yatırımlar ve bunun yapılamadığı durumlarda da kısa vadeli likit araçlar ile karşılanmasının gerektiğini belirtti. Türkiye’nin mevcut durumunun en büyük sebebinin reformların ertelenmesi olduğunu belirten Bilecik, uygulanan günübirlik tedbir ve paketlerin ekonomi için sürdürülebilir halde olmanın sorgulanır niteliğe dönüştüğünü, kurdaki yükselişin ana sebebinin de sorgulamanın başladığını gösterdiğini ifade etti.

Seçimlere sayılı gün kaldığını ve halen daha vatandaşların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkındaki tüm ayrıntılara sahip olmadığını ifade eden Bilecik, beklentilerinin hassas dönemlerde ekonomideki kararlılık ve akılcı politikalar eşliğinde yönetilmesi olduğunu, Türkiye’de bilinen tek fonlama yönteminin banka kredisi olduğunu, tüm yüklenmenin bankacılık sektörüne yapıldığını, büyümenin sürekli hale getirilmesinin bu yöntem eşliğinde gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise toplantıda yaptığı konuşmada Merkez Bankası tarafından dün alınan kararın rahatlatıcı etki yarattığını, bu tür müdahalelerin zamanında ve gerekli ölçekte gerçekleştirilmesinin piyasalar açısından Merkez Bankası’nın krebilitesinin güçlü olduğunu gösterdiğini, ana tercihlerinin bu tarzdaki müdahalelerin hem zamanında, hem de gerekli ölçekte yapılması olduğunu belirtti.