Yeni Dönemin İlk Bütçesi İçin Teşkilatlanma Tamamlanamadı

24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve Milletvekilleri Genel Seçimi sonrasında Türkiye yeni bir döneme merhaba demiş, Başkanlık Sistemi’ne ilk adımı atmıştı. 8 Temmuz tarihinde açıklanan kabine ile birlikte de bazı bakanlıklar birleştirilmiş, bazıları kapanmış ve yeni başkanlıklar devreye alınmıştı.

Naci Ağbal’ın yönetimi ile kurulan Strateji ve Bütçe Başkanlığı, yeni dönemin ilk bütçesi için gerekli tasarıyı hazırlayabilecek teşkilatlanmaya henüz kavuşamadı. Teşkilatlanmanın eksik kalması ile birlikte de bütçe hazırlama görevi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kalmış oldu. Bütçe tasarının hazırlanması işini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve kurmayları gerçekleştirecek.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, henüz teşkilatlanma sürecini tamamlayamadı. Teşkilatlanma süreci tamamlanana kadar da, ilgili kanunlarda Cumhurbaşkanı ya da Cumhurbaşkanlığı’na sunulan Merkezi Yönetim Bütçesi için de hazırlık ve uygulama ile alakalı görev ve yetkiler, Hazine ve Maliye Bakanı veya Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kullanılması yönündeki karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararın Resmi Gazete’de bugün yayınlanması ile birlikte 2 Temmuz 2018 tarihli olan, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan 213’üncü maddenin, birinci fıkrasında yer alan GGG bendiyle; 10 Aralık 2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na eklenen geçici 22’nci maddenin gereğince; Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın teşkilatlanma sürecinin tamamlanmasına kadar geçen süreçte, bahsi geçen konular için Cumhurbaşkanı veya Cumhurbaşkanlığı’na verilen Merkezi Yönetim Bütçesi için hazırlık ve uygulama konularında görev ve yetkilerin tamamı; Hazine ve Maliye Bakanı’na ya da Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilmesine karar verilmiş oldu.