Yeni Konutların Fiyat Endeksleri Açıklandı!

Yeni konutların fiyat endeksleri açıklandı.

Şubat döneminde yüzde 1,80 oranında artış gösteren yeni konutların fiyat endekslerine yıllık bazda bakıldığı zaman yüzde 12,60 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamalara göre, eski konutların fiyat endeksi ise yine Şubat ayı döneminde yüzde 0,52 oranında arttığı, yıllık bazda bakıldığı zaman ise yüzde 13,50 oranında artış meydana geldiği görülmekte.

Ülkemizdeki konutların nitelik etkeninden arındırılmış hareketlerini gözlemlemek için yapılan hesaplamalar ile elde edilen Hedonik Konut Fiyat Endeksi’nde bu yılın Şubat ayı dönemi ile Ocak ayı dönemini karşılaştırdığımız zaman yüzde 1,30 oranında artış meydana geldiği, bu artış ile de 198,81 seviyesine ulaştığı görülmekte.

Yapılan açıklamalara göre, 2016 yılının aynı dönemlerinde yüzde 11,28 oranında artış meydana gelen Hedonik Konut Fiyat Endeksinde, aynı zamanda reek olarak yüzde 1,04 oranında artış meydana geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinin Hedonik Konut Fiyat Endeksine bakıldığı zaman ise, bu yılın Şubat ayı dönemi ile Ocak ayını karşılaştırıldığı zaman İstanbul’da yüzde 1,23 oranında, Ankara’da yüzde 0,70 oranında, İzmir’de ise yüzde 1,44 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Endeks değerlerini 2016 yılının aynı zamanına göre bakıldığında ise, İstanbul’da yüzde 11,46 oranında, Ankara’da yüzde 9,47 oranında ve İzmir’de ise yüzde 16,18 oranında artış meydana geldiği görülmekte.

Türkiye’de gayrimenkullere olan güven ise önemli oranda yükseldi. Türkiye İş Bankası’nın yardımı ile hazırlanan REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi değeri bu yılın 2. çeyrek zamanında, 1. çeyrek zamanı ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 79 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış ile 112.5 seviyesine ulaştı. Bu seviye kısmen iyimser olarak değerlendirilmekte.

REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi değeri, bu yılın 2. çeyrek zamanını geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman ise yüzde 55 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış ile 106.5 seviyesine ulaştı.

Yapılan bu hesaplama göre gayrimenkullerin fiyatlarındaki yükselmeler 3 aylık zaman zarfına göre, ilerleyen 3 aylık zaman içerisindeki fiyatlarda artışların yaşanması beklentisini oluşturdu.

REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ile, bu yılın 2. çeyrek zamanını 1. çeyrek zamanı ile karşılaştırıldığı zaman banka ile finans sektöründeki kurumlarda yüzde 47 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış ile 86,4 seviyesine çıktı. 86,4 seviyesi kısmn kötümser olarak değerlendirilmekte. Gayrimenkul danışmanlarının ölçümlerine göre yüzde 72 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış ile 133,5 seviyesine ulaşıldığı görülmekte ve bu seviye iyimser olarak değerlendirilmekte. Gayrimenkul değerleme uzmanlarının yaptığı ölçümlere bakıldığı zaman yüzde 77 oranındaki artış ile 88,8 seviyesi ulaşıldığı olarak görülse de bu kısmen kötümser olarak değerlendirildi. Son olarak gayrimenkul geliştiricilerin ölçümlerine bakıldığı zaman ise yüzde 99 oranındaki artış ile 135,7 seviyesine ulaşıldığı görüldü. 135,7 seviyesi iyimser olarak değerlendirildi.