ATM’de Şifremi 3 Kez Yanlış Girdim, Ne Yapmam Lazım?

Artık hayatımızın vazgeçilmez araçlarından biri de banka kartları ve kredi kartlarıdır. Mağazalardan marketlere, e-ticaret sitelerinden benzin istasyonlarına kadar hemen her alanda kartlarınızı kullanabilmeniz mümkün. Üzerinizde nakit taşımak istemediğinizde de yine yardımınıza bu kartlar koşmakta. Yanınızda nakit para olmadığında, nakit ihtiyacı duyarsanız da en yakınınızdaki ATM’ler sayesinde kolaylıkla bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Fakat yaşayacağınız bir anlık dalgınlık, şifreyi unutma ya da şifreyi hatalı girme tehlikesi de her daim söz konusu.

Banka kartı ya da kredi kartınızla alışveriş yaptığınız sırada, kartınız için önceden belirlemiş olduğunuz şifreyi 3 kere yanlış girmeniz, kartınızın bloke olmasına sebep olacaktır. Tüm ATM’ler bu format üzerine yapılandırılmıştır. Şifrenin yanlış girilmesi ile bloke olan kartın yeniden işleme kazandırılması, kart şifresinin doğru hatırlanarak tekrar girilmesi ile mümkün olmaz.

Dolayısıyla hatalı şifre kaynaklı bloke durumu düzeltilene kadar, kartınız banka tarafından kullanıma kapatılacaktır. Karttaki blokeyi kaldırabilmeniz için, her bankanın belirlediği farklı süreçler bulunmakta. Ancak hatalı şifre sebebiyle konulan blokeler genellikle SMS, internet bankacılığı ya da banka şubeleri yoluyla kolaylıkla düzeltilebilmektedir.

Kredi Kartına Yeni Şifre Tanımlayabilmek İçin İzlenmesi Gereken Güvenlik Adımları

Kartlara ait yeni şifre oluşturma işlemi sırasında müşteri temsilcisi ya da çevrim içi kullanabileceğiniz banka sistemi sizden bir takım bilgiler talep edecektir. Kartın size ait olduğundan emin olmak adına şahsınıza yöneltilen bu sorular, yalnız sizin bilebileceğiniz kimlik bilgilerinden oluşmaktadır. Sistem sizden anne kızlık soyadının ilk iki harfi veya soyadın içinde farklı sıralarda yer alan harfleri ister. Bunun yanı sıra, kartınıza tanımlanmış olan güvenlik kodunu da talep edebilir. Güvenlik kodu, kartların arka tarafında yer alan bir numaradır ve kişiye özel belirlenmiştir.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra, kartınız yine sizin belirlediğiniz yeni bir şifre ile tekrar kullanıma açılacaktır.