Banka Kara Listesi Hakkında Bunları Gözden Kaçırmayın!

Bütün bankaların ortak gördüğü bir sistem bulunmaktadır ve bu sistem üzerindeki bulgular ortak kullanılır. Bankalar problem yaşadığı müşterilerinden bazılarını kara listeye alır (kara liste borçlarını ve ödemelerini vaktinde ödemeyen, sık sık atlatan bireylerin bankayla bir süre ilişkilerini kısıtlamak için oluşturulan borçlular listesidir) ve bunu tüm bankalarla paylaşıp 5 yıllık süreyle bankalarla herhangi bir işlem yapmalarını önlerler. Kredi başvurularında da aynı ekrandan sorgulama yapıp bu listeye bankalar ulaşabilirler kolaylıkla.

Kara listeye alınan bir borçlu kara listeden çıkmak amacıyla ilk olarak borcunun tamamını ödemek zorundadır, daha sonra ise 5 sene geçmeden kara listeden silinemez. 5 sene atlattıktan sonra kara listeden silinir ve bankalarla yine işlem yapmaya ve çalışmaya başlayabilir. Bazı dönemlerde hükümet kontrolünde kara liste affı uygulanır. Borcunu ödemiş ve 5 senesi dolmamış kişiler bu aftan yararlanabilir. Kara listeden silinmek isteyen kişi borcunu sıfırladıktan sonra genel merkeze dilekçe yazılarak da kara listeden çıkmak istediğini borçlu beyan edebilir ve alınacak karara göre kara listeden çıkabilir.

2016 senesinde 3,5 milyon kişi merkez bankası incelemelerine göre kara listeye girmiştir. Bu kişilerin yüzde 38’i bireysel kredi, yüzde 62’si kredi kartları borcu sebebiyle kara listede yer almaktadır. Kredi kullanırken de ana referans kaynağı olarak kara liste sorgulanır ve kara listede adı bulunan borçlularının kredi kullanması biraz zorlaşır.

Kara liste bir nevi 5 senelik süreyle bankada borçlunun tüm olanaklarını kısıtlar ve olumsuz duruma getirir. Ne zaman borç temizlenir ve aradan 5 sene geçer ya da hükümet denetiminde af çıkarsa kara listeden adı silinir. Bu yüzden bankaya olan borçlarda önem gösterilmeli ve sık sık takip edilmelidir.