En Uygun Konut Kredisi Almak İstiyorum, Ne Yapmam Lazım?

Konut kredisi başvurusu yaparken bankalar evin değerinin bir miktarı kadar kredi verirler. Bu durumda herkesin bir miktar peşinat ödemeleri gerekmektedir. Devamında ise konut kredisi alınacak bankaya karar verilmesi gerekmektedir.

Ev kredisi almak istenilen banka seçiminde sadece faiz oranları göz önünde bulundurulması herkesi yanıltır çünkü ödenmesi gereken miktar sadece faiz oranını içermez. Ev kredisinde faiz oranlarının yanı sıra, komisyon, ekspertiz ücreti, istihbarat ve sigorta primleri gibi maliyetleri ve kredi alınacak kurumun hizmet kalitesi olacaktır. Bu nedenle herkesin bu unsurları göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Konut kredisi sözleşmesini yapmadan önce birkaç bankadan teklif alınması ve karşılaştırma yapılması kolaylaştıracaktır. Kredi faizi düşük olan bankalarla ilgili küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse: Kredi faizi düşük olan bankaların komisyon tutarları ve sizden talep edecekleri diğer masrafların oranı yüksek olabilmektedir. Ev kredisi için farklı bankalardan tekliflerin alınması, ödeme tutarlarının ve diğer masrafların karşılaştırılması için işinize yarayacaktır.

Kredi koşullarını değerlendirirken, Ev kredisi vadesi uzun olacağından aylık gelir ve gider bütçenize bakarak ödenebilicek maksimum tuta belirlenmelidir. Aynı karşılaştırmayı yıllık bütçe için yapmak ödenecek maksimum taksit miktarını belirleyecektir.

Kredi alırken karşılaşacağınız bir diğer ödeme kolu da Zorunlu Hayat Sigortası olacaktır. Her ne kadar kanunda  ‘Hiçbir kurum tüketiciyi sigorta yaptırmaya zorlayamaz ve zorunlu tutamaz’ hükmü bulunsa da bankalar, özellikle ev kredisi kullandırırken tüketiciyi Hayat Sigortası yaptırma yükümlüğü altında bırakıyorlar. Başka bir bankaya gitme tehdidinde bulunmanız bir işinize yaramayacaktır çünkü bütün bankalarda aynı prosedür uygulanmaktadır.