İcradan Alınan Eve Konut Kredisi Çıkar Mı?

Ülkemizde kredi çekim ve icralık olma oranı oldukça yüksek, bir de işin içine sahip olduğu evini, dükkanını, arsasını ipotek ettiren insanlar olduğu için ülkemizde icraya düşen ev sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bir ev icraya düştüğünde banka o evi değerinin oldukça altında satın alır ve açık arttırma yöntemiyle yeni sahibine satar. Ev fiyatlarının da oldukça yüksek olduğu bir zamanda bu tür açık arttırmaların takibi önemlidir.

Ancak, bu satılacak evler için de yüksek ücretler istenmekte. Birçok potansiyel ev sahibi konut kredisine başvurarak yeni evini satın alır, peki bir banka zaten kendisinin olan evi satarken alıcıya konut kredisi verir mi? İstemeseler de kar oranı yüksek olduğunda bankalar da konut kredisi vermeye ikna olabiliyor. Toplumca genel olarak icralık mal almak tercih edilmez ancak bu malları satın almak aslında icralık olan kişiye de yardımcı oluyor. Yine de satın aldığınız evin icralık sahibi size iptal davası açabiliyor, bu durumda çıkacak karara bağlı olarak kredi iptal edilebilir.

İcralık Ev Fiyatları ve Satış Yöntemleri

Bankalar, icra ile el koydukları evlerin satışını icra müdürlükleri aracılığı ile yaptığında eve icra müdürlüklerinde bankanın karı göz önünde bulundurularak fiyat belirleniyor. Evler, bu belirlenen bedelde açık arttırma yöntemiyle satışa sunulur. Bu bedeli belirleyen durumları çekilen ve icralık olan konut kredisi ile ilişkilendirmek ise oldukça zor. Mevcut borç stabil şekilde artmadığı için, yasal faizler ve geçen süre bu borcu farklı şekillerde yükselttiği için icra müdürlüklerinden beklenmedik fiyatlar çıkabiliyor.

Doğrudan bankadan satışı yapılan evlerin fiyatını ise yalnızca banka belirler. Burada bazı bankaların sabit fiyat ve pazarlık yöntemini tercih ettiğini de söyleyelim.

İcralık ev alımında kişinin açık arttırmaya girebilmesi için belirlenen açılış bedelinin yüzde 20’sini teminat olarak göstermesi gerekir. Kalan kısmını ödemek için ise bankaları ev kredisine ikna etmek imkansız değildir.

İcralık Konut Alımında Ek Masraflar

Ev fiyatları normalinden az olsa da, icralık malın masrafı olur. İcralık evi alan kişi vergi ve harçlarını da ödemek zorundadır. Harç bedeli evin fiyatının binde 20’si kadar olurken veraset, intikal vergileri ve bazı diğer masraflar evin satış fiyatına göre belirlenir, yaklaşık 100 TL kadar da döner sermaye bedeli ödenir.