Kimler KOBİ Kredilerinden Yararlanabilir?

Türkiye’de ekonominin büyümesinin temellerinde biri de KOBİ’lere dayanmaktadır. KOBİ’lerin yapmış oldukları ithalatlar, ihracatlar, üretimler Türkiye ekonomisinin durumunun belirleyici özelliklerindendir.

Esnaf olan kişiler yılın belli zamanlarında üretim yapmak için ham madde alımları, ek iş gücü satın alımları, ihracata hazırlık ya da ithal ürünlerin alımları gibi pek çok buna benzer sebepten dolayı kredi başvurusunda bulunurlar. Bunun sonucunda ise KOBİ kredilerinden yararlanmak kapsamında akıllara Kimler KOBİ kredisinden yararlanabilir sorusunu getirir.

Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak açılımı olan, halk arasında bilinen ve kısa adı olan KOSGEB, KOBİ kapsamında hizmet veren işletmelere devlet destekli imkanı vermektedir. Bu nedenden dolayı sahibi olduğunuz işletme için alacağınız kredi kriterlerinden biri KOBİ statüsünde yer alıp almadığıdır. Buna araştırmanız gerekmektedir.

KOBİ Statüsünden Bulunan İşletme Detayları

İşletmenizin KOBİ statüsünde yer alması için gerekli olan kriterler çok nadir değişir. Şuanda 250’den az olan çalışana sahip olan her şirket KOBİ statüsünde bulunmaktadır. Buna ek olarak da bilanço değeri kriteri de bulunmaktadır. Yıllık mali bilanço değerinin maksimum 40 milyon TL değerinde olması gerekmektedir. Bu iki önemli koşulu sağladığınız zaman KOBİ kredilerinden yararlanabilirsiniz.

KOSGEB, KOBİ’lerin çok daha şartlarda hizmet verebilmeleri, çok sayıda istihdam sayısına ulaşabilmeleri kapsamında; personel, araştırma, geliştirme, reklam, iş gezisi ve benzeri gibi harcamalar için düşük faiz oranlarında ya da zaman zaman sıfır faizli kredi imkanı sağlar. Bu imkanlardan yararlanabilmek için ise KOBİ’lerin, icra etmiş oldukları mesleklere ilişkin meslek odalarına kayıtlarınızın bulunması, kayıt işlemlerinden sonra ile gerekli evraklar ile birlikte KOSGEB birimlerine başvuru yapmanız gerekmektedir.

Başvurular tamamlandıktan sonra KOSGEB tarafından incelemeler yapılır. İncelemeler sona erdikten sonra ise kredi onaylanmışsa işletme sahibi kredisini alabilmektedir.