Kredi Geçmişinde Problem Olan Kişiler Kredi Kullanabilir mi?

Bankaların müşteri değerlendirme kriterleri kendi içlerinde farklılar içerebilir. Bir bankadan olumsuz yanıt alan tüketici, diğer bir bankadan olumlu yanıt alıp, kredi kullanabilir.

Her T.C. vatandaşının kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu’nda (KKB) saklanmaktadır. Bankalar kredi kullanmak isteyen kişinin TC Kimlik numarası ile Kredi Kayıt Bürosu’ndan sorgulamasını yapar. Elde ettiği bilgiler doğrultusunda kendi kredi politikasındaki değerlendirmeleri de birleştirerek bazı matematiksel hesaplamalar yapar ve kişiye özel oluşan kredi notu ile kişinin kredi kullanıp kullanamayacağına karar verir.

Kredi Geçmişinde Problem Olan Kişiler Kredi Kullanabilir mi?

Kredi notu yüksek, banka deyişiyle riski düşük müşteri her bankanın istediği müşteri profilidir. Ödenmemiş krediler, kredi kartları, çek-senet protestoları tüketicinin kredi notunu düşürür.

Bu kriterler doğrultusunda, kredi notunuzu mümkün olduğu kadar yükselterek kredi başvurusu yaparsanız, bankalar nezdinde kredi kullanabilme şansınız gittikçe yükselecektir.

Kredi notunu yükseltmek için ise geçmiş dönem kredi ve kredi kartı borçlarınız varsa kapatmanız ya da ödemelerini zamanında, eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Kredi kartınız varsa kartınızdan elektrik, su, telefon ya da diğer faturalar için otomatik ödeme talimatı oluşturabilirsiniz. Kredi notunuzu yükseltmek kredi almanızı çok daha kolaylaştıracaktır.

Kredi geçmişinde problem olan kişiler kredi kullanabilirler. Ancak ödenmemiş kredilerin ödenmesi, kredi kartlarında ekstrelerinin zamanında ödenmesi, banka ile aranın düzeltilmesi gerekmektedir. Aksi halde kredi almak da kredi kartı almak da çok zordur.