Limit Aşımı Nedir?

Kişiler kazandıkları paraları yanlarında taşımak yerine pratik olarak banka kartları ya da kredi kartlarını kullanmayı tercih etmektedir. Yanlarında taşıdıkları paranın çalışma riski ve yıpranma payına karşılık kredi kartı ve banka kartı kullanmak daha avantajlıdır. Herhangi bir alışveriş yapıldığında ödemede nakit yerine kredi kartı ve banka kartı kullanılabilmektedir. Ancak bu aşamada kullanıcıların dikkatli olması ve hesaplarını kontrol ederek hesap hareketlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Banka kartı olarak kullanılan kartlarda kişinin banka hesabında bulunan paradan düşüm yapılmaktadır. Ödenmek istenen tutar banka hesabında ki toplam tutardan düşülür ancak ödeme yapılan tutar kadar banka hesabında para yok ise hesap eksi bakiyeye düşmektedir. Ancak her banka hesabı eksi bakiye için uygun değildir. Kişinin kendi banka hesabının eksi bakiyeye düşüp düşmeyeceğini belirler. Banka hesabında eksi bakiyeyi aktif hale getirmek isteyen kullanıcılar bankalarına bu talebi iletebilir ve bu işlem kolayca gerçekleştirilebilir.

Banka kartlarından farklı olarak kredi kartları da hemen hemen aynı işlemler için kullanılabilmektedir. Banka kartlarından farklı olarak kredi kartlarının kullanımında hesaptan para düşümü yapılmaz. Aylık olarak faturalandırılan tutarların ödenmesi gerekmektedir. İlk kredi kartı başvurusunda kişinin gelir miktarına göre banka temsilcisi ve kişinin istekleri doğrultusunda bir kredi kartı limiti belirlenir. Kişinin bu limit tutarı kadar harcama yapmasına izin vardır. Ancak limit aşımı yaptığında ek faiz uygulaması yapılır ve kişinin de isteğine bağlı olarak banka tarafından kredi kartının limiti yükseltilir.